BVB Noi maxime istorice la Bursă

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 ianuarie 2005

Şedinţa bursieră de ieri a fost caracterizată prin creşteri semnificative şi generalizate ale cursu-rilor de tranzacţionare, fapt reflectat de creşterea celor trei indici bursieri pînă la noi maxime istorice. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate a fost de peste 222,9 miliarde de lei, peste jumătate din acest nivel datorîndu-se transferurilor cu titluri de la prima categorie. Cela mai lichide titluri de la prima categorie au fost titlurile SNP şi BRD cu 13,2 milioane şi respectiv 6,9 milioane de acţiuni trans-ferate.

Brokerii consideră că una dintre cauzele ce au determinat evoluţia spectaculoasă de ieri este vacanţa de o săptămînă în care nu au fost efectuate tranzacţii în schimb au avut loc numeroase evenimente la nivel naţional, evenimente ce nu s-au reflectat şi în preţurile acţiunilor listate.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Cursul acţiunilor BRD s-a înscris pe parcursul şedinţei bursiere de ieri pe un trend ascendent, pe fondul unui volum mic de tranzacţionare. Au fost transferate 173.392 de acţiuni BRD în valoare totală de 6,7 miliarde de lei. Cel mai mare pachet transferat ieri a numărat 20.000 de acţiuni. Tranzacţia a fost efectuată în prima parte a şedinţei bursiere, la cursul de 37.800 lei/titlu. Preţul a atins un nou maxim de tranzacţionare al ultimului an, de 40.000 de lei/acţiune. Aces-ta este şi cursul la care a fost perfectată ultima tranzacţie de ieri şi depăşeşte cu 7,2% cursul de închidere aferent şedinţei bursiere anterioare.

SIF "Transilvania"

Pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de ieri, preţul acţiunilor SIF 3 s-a înscris pe un trend ascendent, pe fondul unei lichidităţi reduse. Au fost transferate 234.900 de acţiuni în valoare de 2,6 miliarde de lei. Pachete mai mari de acţiuni au fost transferate spre sfîrşitul sesiunii bursiere, cel mai mare dintre acestea numărînd 22.000 de titluri. Transferul a fost penultimul de ieri şi a fost efectuat la cursul de 11.700 lei/titlu, curs ce reprezintă un nou maxim istoric.

"Petrom" Bucureşti

Acţiunile SNP au înregistrat ieri o lichiditate ridicată, fiind transferate peste 13,24 milioane de acţiuni. Valoarea transferurilor perfectate cu acestea s-a ridicat la 45,28 miliarde de lei. În ultima parte a sesiunii a fost transferat un pachet numărînd 3.301.000 acţiuni la preţul de 3.370 lei/titlu. Cursul a atins un nou maxim istoric, de 3.500 lei/acţiune. Ultima tranzacţie, însă, a fost efectuată la preţul de 3.490 lei/titlu, acesta fiind cu 5,1% mai mare decît preţul de închidere aferent şedinţei de tranzacţionare precedente.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb