BVB Noi maxime istorice la Bursă!

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 octombrie 2005

Acţiunile SIF5 "Oltenia" au atins un nou maxim istoric de 2,0100 RON/acţiune

Titlurile companiei de farmaceutice "Antibiotice" Iaşi au înregistrat ieri un nou maxim istoric în ultimii opt ani

Cotaţiile principalilor emitenţi listaţi la Bursă s-au apreciat cu 0,72%, în timp ce preţurile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare au crescut în medie cu 0,84% faţă de nivelul precedent. Lichiditatea a fost destul de bună ieri, tranzacţionîndu-se un volum cumulat de peste 55,5 milioane de titluri, în valoare totală de 40,87 milioane de RON. După ce în prima jumătate a şedinţei bursiere cotaţiile s-au apreciat, brokerii susţin că, din a doua jumătate, Bursa a intrat într-o perioadă de acumulare. Astfel, unii emitenţi au suferit şi corecţii de preţ.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost "Banca Transilvania". Evoluţia preţurilor acţiunilor din sectorul bancar au tras după ele întreaga piaţă în sus. Cotaţia titlurilor băncii a atins nivelul maxim de 1,0700 RON/acţiune, pentru ca la finalul sesiunii bursiere preţul de închidere a fost de 1,0600 RON/titlu, în creştere cu 1,6% faţă de nivelul anterior. Cu titlurile băncii au fost perfectate şi două tranzacţii speciale (deal). Astfel, au fost tranzacţionate în cele două transferuri speciale cumulat 400.000 titluri, la preţul de 1,0600 RON/acţiune. Valoarea totală a celor două transferuri a însumat 420.000 RON. Rulajul total efectuat cu acţiunile "Banca Transilvania" a însumat aproximativ şapte milioane de RON.

La aceeaşi categorie, un interes deosebit pentru investitori au reprezentat titlurile companiei de farmaceutice "Antibiotice" Iaşi. Intersul investitorilor străini pentru achiziţionarea pachetului majoritar al companiei a determinat o apreciere a cotaţiei la finele zilei de 4,5% comparativ cu cea din ziua anterioară. Cursul a atins în timpul şedinţei nivelul maxim de 0,9350 RON/acţiune, acesta fiind un nou maxim înregistrat de titlurile ieşene în ultimii opt ani.

Nici o acţiune SIF nu a scăzut ieri, excepţia au făcut-o acţiunile SIF3 "Transilvania", care au închis ziua la acelaşi preţ cu cel anterior. Cea mai bună evoluţie a cotaţiilor a înregistrat-o SIF2 "Moldova" Bacău, care la finele sesiunii busriere a avut un preţ de 1,71 RON/acţiune, în creştere cu 1,8% faţă de cel precedent.

O evoluţie la fel de bună au înregistrat-o ieri acţiunile SIF5 "Oltenia". Cursul titlurilor SIF5 a atins nivelul maxim istoric de 2 RON/acţiune, depăşindu-l chiar, preţul acestora ajungînd la 2,0100 RON/titlu. Spre finalul şedinţei, cotaţia a fost de 1,9900 RON/acţiune, în creştere cu 1% faţă de cea anterioară. Valoarea totală transferată cu acţiunile SIF5 a însumat peste opt milioane de RON şi peste patru milioane de titluri transferate.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

O lichiditate ridicată au înregistrat-o ieri acţiunile rafinăriei "Rompetrol Rafinare". Cursul la închiderea şedinţei a fost de 0,1180 RON/acţiune, în scădere cu 0,8% faţă de cel precedent. Au fost transferate peste 2,3 milioane de acţiuni însumînd aproximativ trei milioane de RON. Preţul titlurilor a fluctuat între 0,1180 RON şi 0,1190 RON/acţiune, iar cursul la închidere a fost cel minim al zilei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb