BVB Noi maxime la Bursa de Valori

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 septembrie 2005

l Indicele BET- Fi a înregistrat un nou maxim istoric

l Cotaţia acţiunilor "Rompetrol Rafinare" a închis la maximul zilei

Preţul acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti a cres-cut în medie cu 1,67%, în sesiunea de vineri, iar acţiunile societăţilor de investiţii financiare s-au apreciat în medie cu 1,96%, toţi indicii bursieri înregistrînd îmbunătăţiri.

La finele acestei săptămîni, Bursa a a avut creşteri, contrar aşteptărilor celor mai mulţi dintre brokeri. Acţiunile din sectorul petrolier şi ale celor cinci societăţi de investiţii financiare au susţinut piaţa.

Valoarea tranzacţiilor de la Bursă a totalizat peste 30,3 milioane RON, din care 35.785 RON au reprezentat transferurile cu obligaţiuni. Astfel a fost perfectată o tranzacţie, cu 347 de obligaţiuni municipale Timişoara, la un preţ cu 1% mai mare decît principalul.

Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, s-a apreciat cu 1,96%, pînă la 34.517,57 puncte. Acest nivel reprezintă un nou maxim istoric al indicelui. Toate cele cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor, susţinute prin multiple ordine de cumpărare.

Acţiunile SIF 5 "Oltenia" au fost vineri cele mai lichide titluri de pe piaţa BVB, cu tranzacţii de peste 7,19 milioane RON şi aproximativ patru milioane de acţiuni tranzacţionate. Preţul la închiderea şedinţei bursiere de vineri a fost de 1,85 RON/acţiune, în creştere cu 2,8% faţă de cel din ziua anterioară. Acţiunea SIF5 a atins noi maxime istorice. La aceeaşi categorie, cu acţiunile SIF 2 "Moldova" s-a realizat o valoare totală a tranzacţiilor de 4,07 milioane RON.

Investitorii au fost activi în piaţă cumpărînd acţiuni SIF, ceea ce a condus la creşteri de preţ. Acţiunea SIF2 a atins vineri un nou maxim istoric, închizînd ziua la preţul de 1,56 RON/acţiune, în creştere cu 2% faţă de cel de joi.

La prima categorie s-au detaşat titlurile "Banca Transilvania", cu tranzacţii de peste 4,12 milioane RON şi patru milioane de titluri transferate. Cotaţia nu a avut oscilaţii importante, cu toate că titlurile TLV au atins un nou maxim de 0,1020 RON/acţiune. Acesta a fost şi preţul la finele sedinţei bursiere, în creştere cu 4,5% faţă de cel anterior.

La prima categorie se poate remarca evoluţia cursului titlurilor "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea, care a înregistrat o apreciere cu 2% pînă la nivelul de 0,3990 RON/acţiune.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Acţiunile cu cea mai bună evoluţie de vineri au fost cele ale rafinăriei "Rompetrol Rafinare" Constanţa. Cu titlurile RRC au fost efectuate tranzacţii în sumă de 2,77 milioane RON.

Brokerii susţin că în ultima şedinţă a săptămînii trecute, investitorii au intervenit în piaţă la cumpărare, ceea ce a condus la aprecierea susţinută a cotaţiei cu 4,5% pînă la 0,1160 RON/acţiune, acesta fiind şi maximul zilei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb