BVB "Oltchim" Rîmnicu -Vîlcea - evoluţie spectaculoasă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 noiembrie 2005

Şedinţa bursieră de vineri a fost peste aşteptări, înregis-trîndu-se o valoare tranzacţionată peste media zilnică din săptamînă. Astfel, rulajul bursier s-a cifrat la peste 37,4 milioane de RON. Aceeaşi evoluţie a fost înregistrată şi de bursele din regiune, unde indicii bursieri s-au apreciat. Pe piaţa autohtonă de capital, indicii bursieri au crescut cu 1-2%. Indicele BET a urcat cu 3,54% pe fondul aprecierii acţiunilor "Rompetrol Rafinare" şi a celor ale "Băncii Transilvania", aceşti emitenţi avînd şi o pondere cres-cută în coşul indicelui. Prima parte a zilei a fost caracterizată de creşteri susţinute de preţ ale principalilor emitenţi, după care pînă la final a urmat o sesiune bursieră de acumulare la anumite nivele de preţ.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost vineri "Petrom" Bucureşti. Valoarea totală a transferurilor a însumat aproximativ 6,5 milioane de RON, circa jumătate din rulajul primei categorii. Cursul a urcat în prima parte a zilei pînă la nivelul de 0,43 RON/titlu, după care vînzătorii au intervenit în piaţă şi acesta a scăzut uşor. La finalul sesiunii bursiere, preţul acţiunilor a fost de 0,4250 RON/acţiune, mai mare cu 0,2% faţă de cel anterior.

La aceeaşi categorie, titlurile "Banca Transilvania" au fost intens tranzacţionate, perfectîndu-se 432 de transferuri în sumă de peste 5 milioane de RON. Nu au existat fluctuaţii mari faţă de preţul de închidere din ziua anterioară. Totuşi, interesul investitorilor la cumpărare a determinat un preţ de închidere de 1,2 RON/acţiune, acesta fiind cel maxim al zilei.

Titlurile celor cinci societăti de investiţii financiare au urmat tendinţa generală a pieţei: creştere la începutul zilei, urmată de acumulare pe nivelele de preţ înregistrate. Cel mai mare interes a fost manifestat la cumpărare pentru acţiunile SIF1 "Banat Crişna", determinînd o apreciere a preţului de 3,2% comparativ cu cel anterior. Cea mai mare valoare transferată la această categorie s-a realizat cu acţiunile SIF3 "Transilvania", cu un rulaj de 6,2 milioane de RON.

La categoria a doua, o lichiditate crescută au avut-o şi acţiunile rafinăriei "Rompetrol Rafinare". Astfel, au fost tranzacţionate peste 15 milioane de acţiuni, însumînd 1,7 milioane de RON. Cursul a urcat în prima parte a zilei pînă la nivelul maxim de 0,1140 RON/acţiune pe fondul unui ordin de un milion de titluri plasate la cumpărare, după care a scăzut la închiderea sesiunii bursiere la 0,1130 RON/acţiune.

"Oltchim" Rîmnicu Vîlcea

Cotaţia acţiunilor combinatului "Oltchim" a crescut pînă la maximul de 0,4280 RON/acţiune, la circa 1,2 milioane de titluri tranzacţionate. Societatea a remis Bursei un comunicat important în rezolvarea problemei privind majorarea capitalului social. În AGA din 2003 s-a aprobat ajustarea capitalului social prin conversia în acţiuni a unei părţi a creanţelor statului asupra societăţii, hotărîre ce a fost considerată nulă de Tribunalul Vîlcea. Preţul de închidere al acţiunilor OLT a fost de 0,4230 RON/acţiune, în creştere cu 7,1% faţă de cel din ziua anterioară. Brokerii apreciază că aceasta a fost cea mai bună evoluţie de vineri de la Bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb