Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,06%, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să lipsească de la tranzacţionare, iar lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 72% de opt deal-uri cu 0,55% din acţiunile BRD (BRD).
Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank, a declarat: "Pieţele continuă evoluţia laterală din lipsa unor evenimente care să modifice substanţial situaţia actuală. Datele de înregistrare pentru dividende constituie miza pentru următoarea perioadă, iar săptămâna viitoare este destul de aglomerată din acest punct de vedere, peste 10 companii urmând să fie în atenţia investitorilor cu ocazia datei de înregis-trate. Spre sfârşitul acestei perioade ne putem aştepta la corecţii din partea acţiunilor vizate. Un aspect pozitiv al acestei perioade de amorţeală îl constituie faptul că piaţa a reuşit să treacă destul de bine peste evenimentele care se petrec în aceste zile pe scena politică, având în vedere că volatilitatea indicilor a fost una extrem de redusă".
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,54%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,66% peste nivelul de miercuri.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în stagnare.
În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,95%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Pe piaţa principală investitorii au tranzacţionat acţiuni de 15,5 milioane lei (3,5 milioane euro), iar cea mai mare parte a lichidităţii bursei a fost susţinută de opt deal-uri realizate la intervale diferite de timp cu 0,55% din titlurile BRD, de 40,1 milioane lei (9,1 milioane euro). Astfel, rulajul BVB a urcat la 55,6 milioane lei (12,6 milioane euro), sumă cu 24% mai redusă decât lichiditatea de miercuri, de 73,2 milioane lei (16,6 milioane euro).
"Aşa cum era de aşteptat într-o perioadă în care volumele tranzacţionate în piaţă sunt din ce în ce mai scăzute, dealurile rămân sigura soluţie viabilă pentru investitorii de talie mare. Tranzactiile deal au ajuns în unele zile să reprezinte peste jumătate din valoarea tranzacţiilor din piaţă. Totodată, o evoluţie într-un interval strâns a pieţei i-a determinat pe spectulatori să se orienteze spre derivate, care înregistrează variaţii mai mari şi dau posibilitatea de a paria şi pe scădere", a mai spus traderul, citat de Mediafax.
Până la închiderea pieţei principale de la BVB, investitorii au tranzacţionat produse structurate de 6,2 milioane lei (1,4 milioane euro), valoarea aproape la jumătate cât rulajul cu acţiuni, exceptând deal-urile cu acţiuni BRD. Transferurile cu produse structurate şi cu titluri de pe sistemul alternativ de la BVB se operesc la ora 18:30, la aproape două ore după închiderea pieţei principale.