BVB Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Indicii s-au decuplat de evoluţiile favorabile de pe pieţele vest-europene"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 aprilie 2016

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Indicii s-au decuplat de evoluţiile favorabile de pe pieţele vest-europene"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât marţi, de 69,66 milioane de lei.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, ne-a declarat: "Astăzi (ieri, n.r.), toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua în teritoriu negativ, decuplându-se de evoluţiile favorabile de pe pieţele vest-europene. Indicele BET a pierdut 0,81% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,77% (BETPlus) şi -1,28% (BET-FI). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 15,53 milioane euro, mult peste media de 5,87 milioane euro înregistrată de la începutul anului".

În ceea ce priveşte evoluţia titlurilor pe Bursă, domnul Dumitrescu a precizat: "Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Stirom S.A. (ECT), cu +9,38%, pe fondul unor volume mici, dar în linie cu media ultimei jumătăţi de an, în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor Electrica (EL) a avut cea mai bună evoluţie (+1,64%), în condiţiile în care volumele tranzacţionate au fost mult peste media ultimelor 6 luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile Sinteza S.A. (STZ) cu -5,38%, pe fondul unui volum foarte mic în termeni absoluţi şi care a fost sub valoarea medie înregistrată pentru acest titlu în ultima jumătate de an. Din cadrul indicelui BET, cea mai mare scădere a zilei au marcat-o titlurile Romgaz S.A. (SNG, -4,61%), volumele pe piaţa «regular» pentru acest simbol fiind cele mai mari din ultimele 6 luni".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNG, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 19,35 milioane de lei. Preţul de închidere al schimburilor cu acţiuni SNG a fost de 24,85 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) s-au depreciat cu 1,68%, la 2,63 lei/unitate, în urma unui rulaj de 10,51 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni Electrica (EL) de 7,77 milioane de lei, preţul de închidere al transferurilor fiind de 12,4 lei/unitate.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Fondul Proprietatea" (FP), cu un rulaj de 5,82 milioane de lei. Cotaţia FP a crescut cu 0,13%, ultimul preţ fiind de 0,761 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" s-au înregistrat, în total, trei tranzacţii. Una dintre acestea, de 13,9 milioane lei, a fost realizată cu titluri "SIF Banat-Crişana" (SIF1), la preţul de 1,68 lei/unitate, în apreciere cu 9,52%. Pachetul de 8,27 milioane de acţiuni tranzacţionate ieri reprezintă 1,5% din companie.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri "Transelectrica" (TEL), de 4,75 milioane de lei. Cotaţia TEL a scăzut cu 1,01%, transferul fiind încheiat la preţul de 29,35 lei/acţiune.

A mai fost încheiată încă o tranzacţie «deal», de 0,63 milioane de lei, cu acţiuni "OMV Petrom" (SNP), la preţul de 0,231 lei/unitate, în depreciere cu 0,43%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,92%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,88%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb