BVB "Petrom" - cea mai bună evoluţie de ieri de la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 decembrie 2005

Evoluţia de ieri de la Bursă a continuat tendinţa din ziua anterioară, cotaţiile principalilor emitenţi listaţi la cotă au cres-cut în prima parte a şedinţei, pe fondul interesului crescut la cumpărare manifestat de inves-titori. Spre final însă, preţurile s-au menţinut în aceleaşi limite, fără fluctuaţii majore. Indicii bursieri au crescut, cea mai mare apreciere de peste 1% a fost cea a indicelui BET-FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, urmat de indicele BET-C. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri a însumat 47,5 milioane de RON, din care peste 270.000 de RON au reprezentat două tranzacţii cu obligaţiuni. Peste jumătate din rulajul primei categorii a fost realizat cu acţiunile SNP "Petrom". Rulajul total efectuat cu acţiunile SNP a însumat 9,6 milioane de RON, fiind şi cel mai tranzacţionat emitent din piaţă, cu un volum de aproximativ 20 de milioane de acţiuni. De asemenea, brokerii apreciază că acţiunea SNP a avut şi cea mai bună evoluţie de la prima categorie, înregis-trînd o creştere de 3,5% comparativ cu preţul din ziua anterioară. Preţul la finalul şedinţei de tranzacţionare a fost de 0,5 RON/acţiune.

La aceeaşi categorie, următoa-rea companie în topul lichidităţii a fost ieri "Banca Transilvania". Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 3,6 milioane de RON la un volum de peste 2,7 milioane de acţiuni transferate. Cursul la finalul zilei a fost de 1,29 RON/acţiune, acelaşi ca cel din ziua anterioară.

Emitenţii noi translataţi de pe piaţa Rasdaq, respectiv "Socep" Constanţa şi "Biofarm" Bucureşti nu au înregistrat fluctuaţii comparativ cu şedinţa anterioară.

La fel ca şi în sesiunea bursieră precedentă, toate cele cinci societăţi de investiţii financiare au închis ziua pe creşteri. Cea mai mare apreciere de curs au avut-o titlurile SIF2 "Moldova. Preţul la finalul zilei a fost de 2,2 RON/acţiune, în creştere cu 1,4% faţă de cel anterior. Rulajul realizat cu acţiunile societăţii băcăuane a depăşit 5,6 milioane de RON. Cea mai mare valoare tranzacţionată a fost efectuată cu titlurile SIF5 "Oltenia", acestea rămînînd în topul preferinţelor investitorilor. Circa 8 milioane de RON a fost valoarea tranzacţionată cu acţiunile SIF5, reprezentînd o treime din rulajul întregii categorii SIF. Preţul la sfîrşitul şedinţei de tranzacţionare a fost de 2,48 RON/acţiune, cu 0,8% mai mare decît cel precedent.

La categoria a doua s-au dis-tins ca lichiditate titlurile "Sicomed", cu un volum de peste 800.000 de acţiuni în valoare de peste 1 milion de RON. Preţul a fost de 1,37 RON/titlu, acelaşi ca cel precedent.

"Oltchim" Rîmnicu Vîlcea

Brokerii consideră că o evoluţie interesantă au avut-o ieri şi acţiunile combinatului chimic "Oltchim". În prima parte a zilei, cotaţia a atins nivelul maxim de 0,3990 RON/acţiune, preţul fluctuînd în jurul acestei valori pînă aproape de finalul şedinţei. Înainte de închidere, pe fondul unui ordin mare de vînzare plasat în piaţă, cursul a scăzut la 0,38 RON/acţiune, unde a şi închis ziua. Acesta a fost cu 1,8% mai mic decît cel anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb