Şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost una favorabilă. Brokerii sînt de părere că piaţa s-a mai dezmorţit, înregistrînd valori crescute ale cotaţiilor emitenţilor importanţi de pe Bursă.
Indicii bursieri au crescut per ansamblu, cea mai mare apreciere de 2,34% fiind cea a indicelui care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, BET - FI, urmat îndeaproape de indicele celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, BET care a crescut cu 2,2%. La această majorare a valorii indicelui faţă de ziua anterioară au contribuit aprecierile cotaţiilor titlurilor emitenţilor lichizi care fac parte din indice, respectiv "Banca Transilvania", SNP "Petrom", "Rompetrol Rafinare" şi alţii.
Cele mai multe tranzacţii s-au efectuat în sectoarele petrolier şi bancar.
Cel mai tranzactionat emitent de la Bursă a fost ieri "Petrom" Bucureşti. Cu titlurile acestuia s-au efectuat transferuri în valoare de peste 53,81 miliarde de lei, reprezentînd peste jumătate din totalul primei categorii. Preţul la închiderea zilei a fost de 4.060 lei/titlu, mai mare cu 4,1% faţă de cel anterior. Cumpărătorii şi-au făcut simţită prezenţa în piaţă. Ei au fost interesaţi în mod special de acţiunile "Petrom", care în prima parte a zilei au atins maximul de 4.200 lei/acţiune. Cu acestea s-a efectuat şi o tranzacţie specială (deal) cu 750.000 acţiuni, la preţul unitar de 4.150 lei, în sumă de pes-te 3 miliarde de lei.
La aceeaşi categorie, investitorii şi-au orientat atenţia şi spre acţiunile "Banca Transilvania" (simbol TLV) a căror cotaţie a crescut pe parcursul şedinţei. La final, preţul a fost de 7.100 lei/titlu, în creştere cu 3,7% faţă de cel din sesiunea bursieră anterioară. S-a efectuat o tranzacţie specială cu 1,3 milioane acţiuni TLV, la preţul de 6.950 lei/acţiune. După mai multe zilei de reduceri ale cotaţiilor, în cadrul şedinţei de ieri, cotaţia acţiunilor TLV a cres-cut susţinut. Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiunile băncii a însumat peste 34 miliarde de lei.
Sectorul SIF s-a remarcat prin creşterea preţurilor acţiunilor la începutul zilei, însă spre final acestea au suferit corecţii. De remarcat că nici o societate de investiţii financiare nu a avut la închiderea şedinţei cotaţii negative, două dintre ele însă, au înregistrat acelaşi preţ ca cel din ziua precedentă.
Tranzacţiile cu obligaţiuni nu au lipsit nici ieri. Astfel, au fost transferate 100 obligaţiuni municipale Oradea, la un preţ cu 6% mai mare decît principalul, în valoare de peste 160,14 milioane de lei. De asemenea, s-au mai efectuat tranzacţii şi cu 4.102 obligaţiuni corporative Raiffeisen la acelaşi preţ ca principalul şi a căror valoare a depăşit 20 miliarde de lei, cît şi cu 12 obligaţiuni BRD la un preţ cu 5% mai mare decît principalul, în valoare de aproximativ 323 milioane de lei.
• "Rompetrol Rafinare" Constanţa
La categoria a două, acţiunile "Rompetrol" au avut o evoluţie pozitivă, înregistrînd o creştere a cotaţiei la finele şedinţei cu 2,8% faţă de sesiunea anterioară. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate cu titlurile RRC a însumat aproximativ 23 miliarde de lei, din care 9,4 miliarde lei a reprezentat o tranzacţie specială. În cadrul respectivei tranzacţii s-au trans-ferat 11,97 milioane de acţiuni "Rompetrol", la preţul de 787 lei/acţiune.