Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mic decât marţi, de 17,36 milioane de lei (3,84 milioane euro).
Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction subliniază: "După două zile în care a mers împotriva tendinţei internaţionale de scădere, piaţa locală a trecut astăzi (ieri, n.r.) pe minus, indicele de referinţă BET depreciindu-se cu 1,21%. Cea mai mare scădere a zilei a fost înregistrată de BRD - Groupe Societe Generale (BRD), -4,27%, urmată de alţi câţiva emitenţi cu scăderi mai mici: Erste Bank (EBS), -2,08%, Romgaz (SNG), -1,57%, Banca Transilvania (TLV), -1,44% şi Transgaz (TGN), -1,09%. Valoarea tranzacţiilor a rămas la un nivel scăzut, doar 3,4 milioane de euro cu acţiuni şi circa 400.000 de euro cu certificate".
Domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, a detaliat: "Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua (de ieri, n.r.) în teritoriu negativ, pe fondul unor evoluţii negative în şedinţa de tranzacţionare din pieţele vest-europene, respectiv în prima parte a sesiunii nord-americane. Indicele BET a pierdut 1,21% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,59% (BET-NG) şi -1,38% (ROTX). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost 3,4 milioane de euro, mult sub media de 7,35 milioane euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Uztel S.A. (UZT), cu +8,33%, pe fondul unui volum redus, în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor OMV - Petrom S.A. (SNP) a avut cea mai bună evoluţie (+0,20%), volumul tranzacţionat fiind, însă, sub media ultimelor 6 luni. Cea mai mare scădere pe piaţă reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile Mecanica Ceahlău (MECF) cu -14,62%, în contextul unui volum semnificativ sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai mare scădere a zilei au marcat-o titlurile BRD, volumele fiind şi în acest caz reduse, de trei ori mai mici decât media ultimelor 6 luni".
Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 3,24 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu acţiuni TLV a fost de 2,05 lei/unitate.
Titlurile "Electrica" (EL) au scăzut cu 0,15%, la 13,3 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,24 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni SNG de 2,2 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 22 lei/unitate.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Fondul Proprietatea" (FP), cu un rulaj de 2 milioane de lei. Cotaţia FP a coborât cu 1,05%, ultimul preţ fiind de 0,752 lei/unitate.
Pe piaţa "deal" nu s-au înregistrat tranzacţii.
Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 1,16%, iar indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,74%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 1,11%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,83%.
• Bursa de la Bucureşti, evoluţie mai bună decât pieţele din regiune, în luna iunie
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut în luna iunie o evoluţie "mult mai bună" decât pieţele din regiune, "trecând rapid peste impactul pe care votul din Marea Britanie pentru ieşirea din Uniunea Europeană l-a avut asupra pieţelor financiare europene", se arată în raportul lunar de piaţă reglementată.
BET Total Return (BET-TR) a fost pe creştere în iunie, cu un avans de 4,26%. Indicele BET-TR reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, cuprinse în indicele BET, precum şi dividendele distribuite acţionarilor de aceste companii. Principalul indice al BVB, BET, a crescut cu 1,78%.
Rulajul cu acţiuni în luna iunie a fost de 719,1 milioane lei (158,9 milioane euro), în creştere cu peste 8% faţă de mai, când s-au tranzacţionat acţiuni de 664,2 milioane lei (147,6 milioane euro). În prima jumătate a anului, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 4,243 miliarde de lei, cu 5,6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2015, precizează raportul.
Valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiuni a fost, în iunie, de 34,2 milioane lei (7,5 milioane euro), faţă de 31,6 milioane lei (7 milioane euro) în mai.
De la începutul anului, valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti a fost de 33,4 milioane lei (7,4 milioane euro), cu 3,1% mai mare decât în acelaşi interval a anului trecut.
În iunie 2016, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni, unităţi de fond, obligaţiuni şi produse structurate de peste 778,8 milioane lei (172,1 milioane de euro).
Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti a fost de 120,2 miliarde lei (26,5 miliarde euro) în iunie 2016. Din această sumă, capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de 67,8 miliarde lei (14,9 miliarde euro), în creştere faţă de luna precedentă.
În iunie 2016, cele mai tranzacţionate cinci acţiuni au fost: "Banca Transilvania" (TLV), "Romgaz" (SNG), "Fondul Proprietatea" (FP), "Transgaz" (TGN) şi "Transelectrica" (TEL), cu o valoare totală de peste 560 milioane lei.