BVB: Ponderea României în indicele MSCI Frontier Markets 100 ar urma să crească

V.B.
Piaţa de Capital / 31 iulie 2014

Ponderea cumulată a cinci companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi incluse în indicele MSCI Frontier Markets 100 ar urma să crească de la 2,23% (cât era la 30 iulie) către 3,38% până în noiembrie 2014, potrivit unui comunicat al BVB.

Cele cinci companii româneşti incluse în prezent în indicele MSCI Frontier Markets 100 sunt Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Transgaz (TGN).

"Această creştere va reflecta mai bine progresele înregistate de piaţa de capital din România şi, de asemenea, este parte a schimbărilor metodologiei de calcul a indicelui şi a ieşirii a două ţări din categoria pieţelor de frontieră", consideră reprezentanţii BVB.

Indicele MSCI Frontier Markets 100 este un indice investibil, pe a cărui structură sunt create mai multe ETF-uri. Indicele reflectă performanţa pieţelor de frontieră şi pune un accent mai mare pe caracteristicile de tranzacţionare. Metodologia revizuită a indicelui MSCI Frontier Markets 100 a intrat în vigoare în luna mai 2014, urmând să fie implementată gradual, în şapte etape, procesul încheindu-se în noiembrie 2014. Noua metodologie prevede o creştere a cerinţelor pentru nivelul minim al capitalizării free float-ului, până la circa 240 milioane dolari, pe baza datelor din ianuarie 2014.

Numărul de companii din componenţa indicelui poate varia între 85 şi 115 (faţă de 100 în structura anterioară), în timp ce primele doua ţări vor putea deţine o pondere maximă de 40% (faţă de 50% în structura anterioară). În prezent, Kuweit şi Nigeria au cea mai mare pondere în indicele MSCI Frontier Markets 100, se mai arată în comunicat.

Modificările indicelui MSCI Frontier Markets 100 vin în contextul reclasificării pieţelor din Qatar şi Emiratele Arabe Unite, care au fost promovate de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă. Acţiunile companiilor din cele doua ţări aveau o pondere cumulată de 35% din indicele MSCI Frontier Markets 100.

"Revizuirea indicelui MSCI Frontier Markets 100 va avea efecte benefice pentru piaţa de capital din România. Obiectivul principal al BVB, susţinut pe scară largă de participanţii la piaţă, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Guvern, este promovarea la statutul de piaţă emergentă de către MSCI", a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Pentru a fi reclasificată drept "piaţă emergentă", piaţa de capital din România trebuie să îndeplinească un set de criterii cantitative şi calitative. Cele cantitative prevăd existenţa a minimum trei companii listate care să îndeplinească simultan toate cerinţele de dimensiune şi de lichiditate (spre exemplu, capitalizarea bursieră a companiei, capitalizarea bursieră a free float-ului şi un indicator de lichiditate). Companiile care se apropie cel mai mult de îndeplinirea acestor criterii sunt Banca Transilvania, OMV Petrom, Romgaz şi BRD, conchide comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb