BVB Preţul acţiunilor petroliere continuă să crească

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 septembrie 2005

Indicii bursieri s-au apreciat în cursul zilei de vineri, ca urmare a creşterii cotaţiilor acţiunilor principalilor emitenţi. Indicele BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, a crescut cu 1,85% faţă de ziua anterioară, în timp ce indicele BET s-a apreciat cu 0,46% datorită evoluţiilor favorabile ale emitenţilor din sectorul petrolier. În cursul zilei de vineri nu au lipsit transferurile cu obligaţiuni. Astfel, au fost tranzacţionate 100 obligaţiuni "Raiffeisen Bank", la un preţ cu 0,05% mai mare decît principalul şi în valoare de 5.118 RON.

Titlurile "Banca Transilvania" şi "Impact" au fost suspendate de la tranzacţionare vineri, în vederea operării majorărilor de capital social. Capitalul social al "Băncii Transilvania" este în sumă de peste 236 milioane de RON, divizat într-un număr de acţiuni în valoare de 0,1RON/acţiune. Reluarea tranzacţionării acţiunilor băncii se va realiza în şedinţa de miercuri, 7 septembrie.

Tranzacţiile perfectate pe Bursă au fost în scădere cu peste 10% în prima săptamînă din septembrie faţă de săptămîna precedentă.

Ponderea tranzacţiilor înregistrate cu societăţile din sectorul petrolier a crescut pe fondul multiplelor ordine plasate în piaţă de investitori. Valoarea totală rulată pe Bursă vineri a depăşit 18,5 milioane de RON.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost "Petrom" Bucureşti. Cu acţiunile acestuia s-au perfectat tranzacţii în sumă de peste trei milioane de RON, la un volum de aproximativ şapte milioane de titluri tranzacţionate. Preţul de la finele şedinţei bursiere şi-a urmat tendinţa ascendentă, fiind în creştere cu 1,1% faţă de ziua anterioară. Astfel, cotaţia a depăşit pragul de rezistenţă de 0,47 RON/acţiune, închizînd ziua la 0,4710 RON/titlu, după ce pe parcursul sesiunii a atins şi nivelul de 0,4760 RON/acţiune. Brokerii sînt de părere că evoluţia crescătoare a preţului acţiunilor se va menţine şi în cursul acestei săptămîni.

În lipsa acţiunilor "Banca Transilvania", cu titlurile celeilalte bănci - BRD au fost efectuate tranzacţii de peste 845.000 RON, iar preţul de la sfîrşitul zilei a fost de 11,8 RON/acţiune, mai mic cu 0,8% fată de cel precedent.

Cotaţiilor titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat aprecieri. Cel mai mare rulaj a fost realizat cu acţiunile SIF5 "Oltenia" şi s-a cifrat la peste 2,7 milioane de RON. Din acesta, aproximativ un milion a reprezentat o tranzacţie specială (deal) în care au fost transferate 555.000 acţiuni, la preţul de 1,66 RON/acţiune. În schimb, cea mai mare apreciere au avut-o vineri acţiunile SIF4 "Muntenia" al căror preţ la sfîrşitul sesiunii bursiere a fost de 1,13 RON/ acţiune, în creştere cu 2,7% faţă de cel precedent.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Cel mai tranzacţionat emitent de la a doua categoria a fost "Rompetrol Rafinare", cu un rulaj de aproximativ 5,5 milioane de RON, la un volun de peste 5 milioane de acţiuni. După ce a fluctuat între 0,0997 RON 0,1020 RON/acţiune, preţul la finele zilei de vineri a fost de 0,1010 RON, în creştere cu 1,3% faţă de cel anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb