BVB Prime Transaction: "Scăderi importante pentru toţi indicii"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 decembrie 2015

Prime Transaction: "Scăderi importante pentru toţi indicii"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua anterioară, de 38,56 milioane de lei (8,55 milioane de euro).

Raportul zilnic întocmit de firma de brokeraj Prime Transaction arată: "Săptămâna a început la fel cum s-a încheiat cea precedentă, cu scăderi importante pentru toţi indicii de la BVB. Cea mai mare scădere a fost din nou cea a indicelui companiilor energetice, BET-NG, de -1,05%. Cele mai importante scăderi din indice au fost cele ale Nuclearelectrica (SNN), -1,64%, OMV Petrom (SNP), -1,52% şi Transgaz (TGN), -1,47%. Indicele de referinţă BET a scăzut cu 0,9%, la scăderile emitenţilor din energie adăugându-se şi cele ale Fondului Proprietatea (FP), -1,25% şi BRD Groupe Societe Generale (BRD) -1,03%. Lichiditatea a crescut faţă de săptămâna trecută, fiind tranzacţionate acţiuni în valoare de 8 milioane de euro şi certificate de 500.000 de euro".

Topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 16,88 milioane de lei. Cotaţia TLV a stagnat la 2,38 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) s-au depreciat la 0,79 lei/unitate, în urma unui rulaj de 5,5 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 1,9 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 27,3 lei/unitate, în coborâre cu 1,09%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "OMV Petrom" (SNP), cu un rulaj de 1,85 milioane de lei. Cotaţia SNP a scăzut, ultimul preţ fiind de 0,2925 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, cinci tranzacţii. Două dintre acestea, însumând 2,06 milioane lei, au fost realizate cu titluri "Electrica" (EL), la un preţ de 11,8 lei/acţiune, în coborâre cu 0,17% faţă de referinţă.

De asemenea, au fost înregistrate două transferuri cu titluri "SIF Transilvania" (SIF3), în valoare de 0,96 milioane de lei, în depreciere cu 0,37%, la preţul de 0,269 lei/acţiune.

A mai fost consemnat un "deal" cu acţiuni "Transgaz" (TGN), de 0,76 milioane lei, la un preţ de 270 lei/acţiune, în scădere cu 1,1%.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,87%, iar indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,62%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,8%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,68%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb