Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat un profit net consolidat de 2,03 milioane de lei pentru primul trimestru al acestui an, în scădere cu 52% faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului 2020, în condiţiile creşterii cheltuielilor operaţionale cu un ritm superior ritmului de creştere a veniturilor, reiese din raportul operatorului pieţei noastre de capital publicat, astăzi, pe propriul site.
Veniturile operaţionale la nivel consolidat din primul trimestru al acestui s-au ridicat la 9,88 milioane de lei, în scădere cu 18% sau 2,23 milioane de lei de la 12,11 milioane de lei în perioada similară a anului trecut. Evoluţia veniturilor a venit pe fondul reducerii veniturilor din tranzacţionare, "efect de bază rezultat al volumului semnificativ de tranzacţii înregistrat în martie 2020", arată raportul BVB.
Cheltuielile operaţionale la nivel consolidat au crescut pe de altă parte cu 13% în trimestrul întâi comparativ cu primul trimestru din 2020, de la 8,02 milioane de lei la 9,07 milioane de lei, "ca urmare a cheltuielilor generate de activitatea filialei CCP.RO, bazele funcţionării CCP.RO fiind puse în a doua parte a anului 2020 (impact în anul 2020 de +1,55 milioane de lei), creştere parţial compensată de reducerea cheltuielilor de personal şi servicii prestate de terţi pe segmentul de tranzacţionare (-0,32 milioane de lei).
Veniturile din segmentul de tranzacţionare au crescut cu 35%, la 26,66 milioane de lei, ca urmare a creşterii valorilor tranzacţionate în piaţa principală de acţiuni, atât regular cât şi oferte. Veniturile aferente segmentului post-tranzacţionare (DC) au crescut cu 7%, până la 15,97 milioane de lei.
În aceste condiţii, profitul operaţional consolidat al Grupului BVB la finele primelor trei luni din acest an s-a ridicat la 0,81 milioane de lei, cu 80% sub cel din T1 2020.
În ceea ce priveşte creşterea veniturilor financiare nete, BVB a înregistrat o dublare de la 0,78 milioane de lei la 1,62 milioane de lei în principal ca urmare a înregistrării unui câştig din diferenţele nerealizate de curs valutar din reevaluarea instrumentelor financiare în valută de 0,98 milioane de lei vs. 0,01 milioane de lei în T1 2020, efect al creşterii cursului valutar LEU/EUR şi LEU/USD.
Cu privire la CCP.RO Bucharest, BVB arată că a înregistrat o creştere a cheltuielilor operaţionale la 1,75 milioane de lei (de la 0,2 milioane de lei în 2020) ca urmare a angajării de personal şi încheierii de contracte aferente demarării procesului de autorizare ca şi Contraparte Centrală. Pierderea generată de CCP.RO Bucharest a fost de 1,75 milioane de lei la nivel consolidat.
La nivel individual, BVB raportează o scădere de 32% a veniturilor din tranzacţionare, din care veniturile din oferte publice de acţiuni au înregistrat o scădere cu 1,3 milioane de lei, în timp ce veniturile din tranzacţionare pe piaţa AeRO au crescut cu 0,3 milioane de lei. La nivel individual, BVB a înregistrat în T1 2021 venituri operaţionale de 5,79 milioane de lei, cu 27% mai mici faţă de T1 2020, şi cheltuieli operaţionale de 3,8 milioane de lei, în scădere cu 9%, cu un profit net individual de 2,16 milioane de lei.
Cu privire la perspectivele pentru trimestrul al doilea din acest an, BVB arată că există pozitive pentru oferte publice de acţiuni pe piaţa principală a BVB, un interes ridicat pentru finanţări prin piaţa AeRO pentru companiile mici şi mijlocii cu noi plasamente şi listări aşteptate în T2 2021, dar şi că se va implica în promovarea şi dezvoltarea proiectelor recent lansate: Exchange Live, Made in Romania şi BVB Research Hub.
Faţă de preţul de închidere de ieri al acţiunii BVB, de 26,4 lei, capitalizarea bursieră a operatorului pieţei noastre de capital este de 212,5 milioane de lei.
1. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 13.05.2021, 13:57)
Din ce se intelege, pentru ca BVB sa poata obtine niste profituri rezonabile este nevoie de crahuri in care sa se tranzactioneze mult pe panica.