BVB: RAPORT PARŢIAL: ORA 17.30 Continuarea violenţelor ar putea determina scăderea cotaţiilor

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 ianuarie 2012

Continuarea violenţelor ar putea determina scăderea cotaţiilor

Bursa a scăzut ieri cu 0,31%, într-o piaţă în care investitorii nu au fost influenţaţi de violenţele din Bucureşti din ultimele zile, însă au fost mai prudenţi la tranzacţionare, realizând operaţiuni de numai 14,6 milioane lei.

Bursa a fost pe scădere încă de la deschidere, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse. După ora 13:00, cotaţiile acţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale altor câteva acţiuni au revenit pe creştere uşoară, iar majoritatea titlurilor au rămas la cotaţii apropiate de ultimele niveluri de vineri.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, spune că, dacă violenţele vor continua şi se vor intensifica, cotaţiile acţiunilor vor scădea. Domnia sa a precizat: "În mod normal, atât investitorii româ-ni, cât şi cei străini, atâţia câţi mai sunt la BVB, au o aversiune faţă de o eventuală instabilitate politică, iar aceasta se traduce prin vânzări mai mari de acţiuni. O eventuală cădere a guvernului poate duce şi la o amânare pe termen nedefinit a ofertelor publice care erau programate pentru acest an. Pentru a avea o evoluţie pozitivă a bursei în acest an avem nevoie şi de investitori străini, care au o aversiune la pieţele de capital unde există instabilitate politică şi economică".

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere nesemnificativă, cu 0,07%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,28% sub închiderea de vineri.

Pe de altă parte, indicele BET-FI a avansat cu 0,95%. Indicele include evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP). Acţiunile a patru dintre SIF-uri au urcat cu 0,43% - 2,44%, în timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au coborât cu 0,52%. Cele mai mari creşteri, de 1,9% şi, respectiv, 2,44% au fost consemnate de acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Moldova (SIF2).

Evoluţia celor două acţiuni vine după ce SIF Transilvania şi SIF Moldova au anunţat vineri că anul trecut au înregistrat profituri record, de 207,7 milioane lei (49 milioane euro) şi 191,5 milioane lei (45,2 milioane euro), după ce au vândut pachetele de acţiuni deţinute la BCR către Erste (EBS). Astfel, investitorii au vizat acţiunile celor două SIF mizând că şi dividendele pe care le oferă cele două companii vor fi peste cele de la celelalte trei SIF-uri.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut ieri cu 0,27%. Indicele reflectă include primele 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro), sumă de peste două ori mai redusă decât rulajul de vineri, de 35,4 milioane lei (8,2 milioane euro). Totuşi, o treime din lichiditatea şedinţei precedente a fost asigurată de tranzacţii negociate cu acţiuni SIF Oltenia (SIF5), SIF Moldova (SIF2) şi Transelectrica (TEL).

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că pentru moment protestele nu afectează bursa, tocmai din cauza numărului redus de investitori prezenţi în piaţă, potrivit Mediafax. El atrage, însă, atenţia că o continuare şi escaladare a mişcărilor de stradă îi va determina pe investitori să fie mai reticenţi, astfel că şi rulajele vor scădea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 3,9 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,49%, la 0,432 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Moldova (3,5 milioane lei), SIF Transilvania (2 milioane lei) şi SIF Oltenia (1,6 milioane lei).

BVB prelungeşte programul de tranzacţionare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a informat la finalul anului 2011 că programul şedinţei de tranzacţionare prin intermediul sistemului Arena Automated Exchange Platform a produselor structurate în cadrul pieţei reglementate administrate de către BVB, precum şi a valorilor mobiliare înscrise în "Secţiunea valori mobiliare admise la tranzacţionare şi pe o piaţă reglementată" din cadrul ATS ("ATS Internaţional") va fi prelungit până la ora 18:30, începând cu şedinţa de tranzacţionare din 16 ianuarie 2012, după cum urmează:

- pentru produsele structurate tranzacţionate în piaţa RGSP (de tip Regular)

- sesiunea de tranzacţionare continuă se prelungeşte până la ora 18:25;

- pre-închiderea se va desfăşura în intervalul orar 18:25 - 18:30;

- închiderea pieţei va avea loc la ora 18:30.

- pentru valorile mobiliare tranzacţionate în cadrul ATS Internaţional

1. piaţa XRSI (de tip Regular)

- sesiunea de tranzacţionare continuă se prelungeşte până la ora 18:25;

- pre-închiderea se va desfăşura în intervalul orar 18:25 - 18:30;

- închiderea pieţei va avea loc la ora 18:30.

2. piaţa XDSI (de tip Deal)

- sesiunea de tranzacţionare continuă se prelungeşte până la ora 18:25;

- închiderea pieţei va avea loc la ora 18:25.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb