BVB "Rompetrol" şi "Oltchim" au trecut pe scădere

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 iunie 2011

"Rompetrol" şi "Oltchim" au trecut pe scădere

Acţiunile "Rompetrol Rafinare" (RRC), "Rompetrol Well Services" (PTR) şi "Oltchim" (OLT), care crescuseră fulminant în prima parte a şedinţei, la fel ca şi în şedinţele precedente, au încheiat ziua de ieri în scădere.

Ultimele operaţiuni cu titluri OLT au fost realizate la 1,8 lei, preţ cu 10,98% sub ultima cotaţie de miercuri. Aceste titluri au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 3,1 milioane lei.

Preţul acţiunilor RRC a căzut cu 10,11%, la 0,0755 lei, iar titlurile Rompetrol Well Services au consemnat un recul de 5,87%, la 0,42 lei/unitate.

Investiţia în acţiuni OLT ar fi triplat banii investitorilor în ultima lună, în această perioadă fiind raportate cumpărări constante ale acţionarului minoritar PCC SE. Astfel, compania PCC şi-a majorat participaţia la peste 17%. Oltchim este inclusă în lista companiilor pe care Guvernul s-a angajat faţă de FMI că le va privatiza în acest an.

"Este clar că cineva vrea să cumpere cu orice preţ la Oltchim, poate chiar în afară de PCC, care în ultimul timp a raportat achiziţii zilnice. Asta i-a antrenat şi pe speculatori, iar după creşterile puternice din acest an riscul este extrem de ridicat", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, citat de Mediafax.

Acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de 16,4 milioane lei. Preţul a stagnat la 0,502 lei.

Titlurile Oil Terminal (OIL) s-au clasat pe locul secund în topul lichidităţii, cu schimburi de 6,4 milioane lei. Cotaţia OIL a încheiat ziua în creştere cu 4,52%, după ce urcase cu 15% pe parcursul zilei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, înregistra un recul de 0,27%, la finalul şedinţei de ieri, în timp ce BET-FI, indicele care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea a scăzut cu 1,37%.

Totdată, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,92%.

Indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,23%, ca urmare a corecţiilor dure înregistrate de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 43,5 milioane lei (10,4 milioane euro), sumă cu 9% mai mare decât rulajul de miercuri, de 40 milioane lei (9,6 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb