Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat ultima săptămână de tranzacţionare la un nivel de 8.443,43 de puncte, depăşind nivelul la care referinţa pieţei noastre de capital se tranzacţiona înainte de anunţul privind măsurile cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă 114/2018.
Vineri, BET a marcat o retragere marginală de 0,08%, evoluţie apărută pe fondul unor volume reduse, rulajul zilei situându-se la doar 20,76 milioane de lei, la jumătate din media zilnică înregistrată de la începutul acestui an, de 39,63 milioane de lei, precum şi sub valoarea tranzacţionată în şedinţa de joi, de 35,66 milioane de lei.
Brokerii de la Prime Transaction au descris, în raportul zilnic al companiei, evoluţia de vineri a bursei astfel: "Ultima şedinţă de tranzacţionare din această săptămână (n.r. săptămâna trecută) s-a încheiat cu evoluţii mixte. Variaţiile au fost cuprinse între o scădere de 0,08% pentru BET şi o creştere de 0,34% avută de indicele energetic BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 4,3 milioane de euro, menţinându-se astfel la un nivel scăzut. Deşi astăzi (n.r. vineri) s-au publicat rezultatele financiare pe trimestrul întâi din 2019 ale societăţilor BRD - Groupe Societe Generale (BRD), OMV Petrom (SNP) şi Erste Bank (EBS), acestea nu au reuşit să îmbunătăţească lichiditatea din piaţă. Cea mai bună evoluţie din indicele BET aparţine societăţii Nuclearelectrica (SNN), cu un salt de 4,99%, avut datorită unei solicitări a Ministerului Energiei (n.r. acţionarul majoritar) de a analiza posibilitatea distribuirii unui dividend suplimentar din sumele repartizate la alte rezerve. La polul opus avem BRD, cu o scădere de 1,61%, apărută pe fondul rezultatelor pe primul trimestru, care au fost sub aşteptările pieţei".
În piaţa "regular", topul lichidităţii din şedinţa de vineri este condus de acţiunile TLV, care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul de 2,175 lei, în stagnare, pe fondul unei valori transferate de 5,04 milioane de lei.
Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD, care au încheiat şedinţa bursieră de vineri la preţul unitar de 13,48 lei/titlu, valoarea tranzacţionată însumând 4,22 milioane de lei.
Acţiunile SNN au avansat vineri până la 10,94 lei, pe fondul unei valori transferate de 2,79 milioane de lei. Nuclearelectrica se află pe primul loc în topul rentabilităţilor din BET de la începutul anului, afişând o creştere de 25,51%.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a fost ocupat de emitentul OMV Petrom (SNP), ale cărui acţiuni au încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii la preţul de 0,38 lei/titlu, în stagnare, în contextul unui rulaj de doar 2,78 milioane de lei. SNP se află, precum SNN, pe o tendinţă ascendentă puternică, ajungând în preajma unui maximum al ultimelor şase luni, în condiţiile în care de la începutul anului şi până în prezent, avansul SNP este de 25,24%.
Indicele compozit BET Plus, al celor mai lichide 40 de acţiuni ale bursei, a avut o depreciere de 0,05%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri la care se adaugă Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,1%.
MIHAI GONGOROI
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Condmag" (COMI): +7,14%
2. "Zentiva" (SCD): +6,25%
3. "Electroputere" (ECT): +5,56%
4. "Nuclearelectrica" (SNN): +4,99%
5. "Ves Sighişoara" (VESY): +4,39%
-------
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Biofarm" (BIO): -1,87%
2. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): -1,61%
3. "Altur" (ALT): -1,39%
4. "Antibiotice" (ATB): -1,28%
5. "Erste Group Bank" (EBS): -1,18%