BVB Rulaj ridicat de trei deal-uri cu acţiunile Transgaz

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 aprilie 2013

Rulaj ridicat de trei deal-uri cu acţiunile Transgaz

Bursa de la Bucureşti (BVB) a închis şedinţa de vineri în creştere cu 0,4%, într-o piaţă cu lichiditate în ascensiune. Trendul a fost susţinut de acţiunile Transgaz, care au urcat cu 4,23%, la 197 lei/unitate, marcând cel mai mare rulaj din ultimii trei ani, de 9,5 milioane lei.

Investitorii au început să tranzacţioneze, vineri, titlurile Transgaz cumpărate în oferta prin care statul a vândut 15% din acţiunile companiei.

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, ne-a declarat: "Acţiunile Transgaz au fost, vineri, în centrul atenţiei investitorilor, astăzi (n.r. vineri) fiind prima zi în care se puteau tranzacţiona titlurile achiziţionate în cadrul ofertei publice".

Acţiunile Transgaz au deschis şedinţa de vineri în scădere, având să crească, la scurt timp după aceea, atingând maximul de 197 lei, la finalul zilei, consemnând o creştere de 4,23% faţă de închiderea de joi.

Pe piaţa principală, au fost realizate 601 tranzacţii cu acţiuni Transgaz, în valoare cumulată de 7,6 milioane lei, şi au fost operate trei deal-uri, de 1,8 milioane lei.

Creşterea acţiunilor Transgaz a determinat o creştere de 1,88% pentru indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic. Cu excepţia indicelui ROTX, care a terminat pe roşu, ceilalţi indici BVB au încheiat pe plus.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,15%, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româ-neşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,34%, indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,4%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 0,83%.

Investitorii au tranzacţionat, vineri, acţiuni de 30,3 milioane lei (6,9 milioane euro), valoare cu aproximativ 10% sub rulajul de joi, de 33,5 milioane lei (7,7 milioane euro), şi de aproape două ori mai mică decât cea de miercuri - 17,1 milioane lei (3,9 milioane euro). Rulajul în uşoară creştere din ultimele zile reprezintă o consecinţă a volatilităţii ridicate, conform declaraţiilor lui Simion Tihon, care a precizat că "SIF3 a avut o uşoară revenire, după ce săptămâna trecută a suferit o corecţie puternică, iar Banca Transilvania a atins un nou minim pentru acest an".Titlurile SIF 3 se ridicau la sfârşitul şedinţei de vineri la 0,6650 lei, iar cele ale Băncii Transilvania (TLV), la 1,2460 lei.

Cea mai mare creştere după preţ a aparţinut titlurilor New Europe Property Investments (NEP). "Creşterea de 12,5% în cazul acţiunilor NEP, precum şi scăderea de la Artego (ARTE) sunt rezultatul slabei lichidităţi a titlurilor acestor companii. În cazul NEP, vineri a existat o singură tranzacţie, iar aceasta de valoare extrem de mică", ne-a precizat reprezentantul Prime Transaction.

Aproape 90% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (12 milioane lei, din care trei deal-uri de 9,2 milioane lei), Transgaz (9,5 milioane lei) şi Banca Transilvania (5,2 milioane lei, din care un deal de 2,5 milioane lei).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb