BVB Scăderi de amploare mică la Bursă

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 decembrie 2005

Începutul de săptămînă se pare că este unul destul de modest. Brokerii apreciază că situaţia de incertitudine de pe piaţa de capital în ce priveşte modul de impozitare al cîştigurilor rezultate din tranzacţiile cu acţiuni poate avea repercursiuni majore în rîndul investitorilor. Mai exact, dacă în următoarele zile nu apare o clarificare referitoare la acest aspect, este posibil să asistăm la un final de an pe scădere. Brokerii consideră că anunţul finalistului în privatizarea BCR va avea o influenţă directă în piaţă, în special în cadrul segmentului SIF.

Potrivit Codului Fiscal în vigoare de la începutul lunii iunie, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 16% asupra cîştigului net realizat din transferul titlurilor de valoare dobîndite începînd cu 1 iunie 2005 şi înstrăinate de la 1 ianuarie 2006, într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobîndirii.

Cîştigului net aferent titlurilor achiziţionate de la 1 iunie 2005 şi vîndute după o perioadă mai mare de un an de la achiziţionare i se va aplica o cotă de 1%.

Conform ultimei variante a proiectului de modificare a Codului, cîştigurile din investiţii la Bursă, care vor fi impozitate începînd de anul viitor cu 16%, vor fi calculate ca diferenţă între preţul la care acţiunile sînt vîndute şi ultimul preţ înregis-trat pe piaţă la finalul acestui an.

Valoarea totală tranzacţionată ieri la Bursă s-a cifrat la peste 42,6 milioane de RON, din care circa 120.000 au reprezentat tranzacţiile cu obligaţiuni şi peste 62.600 RON tranzacţiile cu drepturi de preferinţă. Prima parte a zilei a fost caracterizată de scăderi generalizate, ulterior însă urmînd o perioadă de revenire uşoară.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost Banca Transilvania, cu un rulaj de peste 5,5 milioane de RON, respectiv jumătate din valoarea totală tranzacţionată la această categorie.

Cotaţia titlurilor s-a situat în jurul valorii de 1,24 RON/acţiune, în scădere cu 0,8% comparativ cu ziua anterioară. La aceeaşi categorie, o evoluţie favorabilă au înregistrat-o acţiunile "Biofarm". Preţul la finalul zilei a ajuns la 0,53 RON/acţiune, fiind mai mare cu 1,9% faţă de cel anterior.

"Rompetrol Rafinare" a înregis-trat o corecţie de 3,5%, brokerii apreciind că investitorii îşi marchează profiturile, în condiţiile în care s-au înregistrat creşteri consistente ale preţului pentru acest emitent. Brokerii apreciază că există o presiune la vînzare, investitorii marcîndu-şi profiturile.

Cel mai lichid emitent de la categoria SIF a fost ieri SIF "Moldova" cu operaţiuni de 7,8 milioane de lei. Preţul a coborît cu 0,9%, la 0,16 lei pe acţiune. SIF "Oltenia" a staţionat la 2,47 lei pe titlu, pe fondul unui rulaj de 7,6 milioane de lei.

"Petrom" Bucureşti

"Petrom" a fost singura companiei lichidă de la Bursă , cu o valoare tranzacţionată de peste 3 milioane de RON şi peste 6,7 milioane de titluri transferate. Preţul la finalul zilei a urcat cu 1,3% pînă la nivelul de 0,4830 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb