BVB Scăderi masive la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 aprilie 2005

Indicii bursieri au scăzut pe fondul reducerii cotaţiilor la majoritatea acţiunilor de pe Bursă. Astfel, indicele BET - care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni - a înregis-trat o derpreciere de 4,02% în timp ce BET-FI care arată fluctuaţia preţurilor acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare a scăzut cu 5,1%.

În şedinţa de ieri s-a perfectat o tranzacţie cu un număr de 912 obligaţiuni BRD Groupe Société Générale, în valoare de peste 23 miliarde lei. Preţul obligaţiunilor transferate a fost cu 1% mai mare decît principalul. Valorile transferate au fost mici, la fel şi volumele tranzacţionate.

În opinia brokerilor, piaţa de capital autohtonă este scumpă comparativ cu cele din Europa, ceea ce face ca investitorii instituţionali care au părăsit ringul bursier în perioada anterioară să stea în aşteptare. Consecinţa este aceea că lichidităţile sînt reduse ca urmare a lipsei de bani. Investitori străini sînt pe piaţă însă nu sînt suficienţi pentru a susţine relansarea acesteia. Autohtonii aşteaptă lis-tarea de noi emitenţi pe Bursă.

"Banca Transilvania"

Cel mai tranzacţionat emitent de pe Bursă a fost ieri "Banca Transilvania", cu un rulaj care a depăşit 72 miliarde lei. Aceasta a reprezentat peste 78% din totalul primei categorii şi o treime din totalul transferat. La începutul şedinţei a fost tranzacţionat un pachet cu 198.000 acţiuni TLV la preţul de 13.200 lei/acţiune. Spre finalul şedinţei cotaţia a scăzut, preţul la închiderea sesiunii bursiere fiind de 12.700 lei/acţiune. Aces-ta a fost în scădere cu 5,9% faţă de cel din ziua precedentă. Maxinul zilei, de 13.400 lei/acţiune a fost înregistrat la jumătatea şedinţei de ieri.

BRD Groupe Société Générale

Nici acţiunile BRD nu au făcut excepţie de la scăderea generală a Bursei. Astfel, acţiunile băncii au înregistrat o diminuare a cotaţiei cu 6,4% faţă de şedinţa precedentă. Valoarea totală a transferurilor a fost de 12,61 miliarde lei. Nici majorarea de capital anunţată sau creşterea valorii nominale a acţiunilor nu i-au putut convinge pe investitori să-şi păstreze încrederea în acţiunile BRD fără a diminua valoarea lor de piaţă. Totuşi, creşterea în primul trimestru a preţului mediu al acţiunii de 82,95% nu alarmează conducerea băncii care consideră că titlurile BRD îşi vor relua locul pe podium în perioada următoare. În prima parte a şedinţei de ieri cotaţia acţiunilor a crescut, urmînd ca spre final să se reducă pînă la preţul de închidere al zilei de 41.100 lei/acţiune. În partea a doua a fost tranzacţionat un pachet cu 20.000 titluri BRD la preţul de 41.500 lei/acţiune.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Scăderea înregistrată ieri de preţul acţiunilor RRC a fost mult mai mică faţă de alţi emitenţi, respectiv preţul a scăzut cu 2,6% de la o zi loa alta. Valoarea totală a transferurilor perfectate cu titlurile rafinăriei a depăşit 12,9 miliarde lei, la un volum transferat de peste 15 milioane acţiuni, acest fapt reprezintă o lichiditate mare şi o volatilitate redusă. Cotaţia a variat între 840 lei şi 865 lei/acţiune.

SSIF "Broker" Cluj

Una dintre cele mai mari reduceri ale cotaţiilor au înregistrat-o ieri acţiunile SSIF "Broker" Cluj. Au existat numeroase ordine de vînzare fapt care a condus la un preţ de închidere de 22.600 lei/acţiune, în scădere cu 12% faţă de ziua anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb