BVB Scăderi pentru indici în prima şedinţă din iulie, în contrast cu evoluţia pieţelor europene

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 iulie 2024

Scăderi pentru indici în prima şedinţă din iulie, în contrast cu evoluţia pieţelor europene

Acţiunile Banca Transilvania - pe prima treaptă în topul rulajului

Schimburi de tip "deal" cu 27,9% din Transilvania Broker de Asigurare

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi, în prima sesiune de tranzacţionare a lunii iulie, în constrast cu aprecierile pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni ale bursei noastre, a avut un recul de 0,37%, la 18.177 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,15%, până la 3.385 de puncte.

Ultima emisiune de titluri de stat Fidelis, în valoare de aproape 2,2 miliarde lei, a fost înregistrată în sistemul bursier, titlurile urmând să intre la tranzacţionare în data de 4 iulie.

Echipa de la Prime Transaction a scris, în raportul său zilnic: "Luna iulie debutează cu o şedinţă negativă, cea mai mare scădere venind din partea BET-FI, -1,10%. Valoarea tranzacţionată a fost de 455,78 milioane de euro, fapt datorat tranzacţiei titlurilor de stat din oferta Fidelis desfăşurată în perioada 18 - 28 iunie 2024 (...). Printre principalele creşteri din indicele BET se numără Conpet (COTE), cu 0,93% şi Transgaz (TGN), cu 0,84%. Scăderile semnificative au fost reprezentate de Aquila Part Prod (AQ), -1,23%, Medlife (M), -1,34% şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cu -1,91%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 16,7 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua în scădere cu 0,63%, la preţul de 31,8 lei.

Pe poziţia a doua în topul valorii tranzacţiilor s-au situat acţiunile Hidroelectrica (H2O), ce au urcat cu 0,24%, la preţul de 125 lei, pe fondul unor schimburi de 11,5 milioane lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au încheiat ziua la preţul unitar de 0,763 lei, în scădere cu 0,26%, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 9,4 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Premier Energy (PE), ce au cumulat un rulaj de 4,4 milioane lei, acţiunile PE încheind ziua la preţul de 20,95 lei, în scădere cu 0,24%.

În piaţa "deals" au avut loc trei tranzacţii. Două dintre acestea, în valoare de 26,5 milioane lei, au fost realizate cu acţiuni Transilvania Broker de Asigurare, schimburile fiind încheiate la preţul unitar de 19 lei, cu 6,74% peste referinţă. Cele 1,39 milioane de acţiuni transferate, echivalează cu 27,9% din societate.

A mai fost realizat un schimb de tip "deal" cu acţiuni Romgaz, în valoare de 1,78 milioane lei, la preţul unitar de 5,94 lei, cu 0,34% sub referinţă.

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a coborât cu 0,07%, până la 1.296 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a avut un recul similar, încheind sesiunea bursieră la 1.060 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Aages" (AAG): +6,15%

2. "BRK Financial Group" (BRK): +4,43%

3. "Altur" (ALT): +3,23%

4. "Carbochim" (CBC): +2,50%

5. "Conted" (CNTE): +2,44%

Topul celor mai mari scăderi

1. "UCM Reşiţa" (UCM): -12,60%

2. "Mecanică Fină" (MECE): -5,97%

3. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): -5,03%

4. "Electroargeş" (ELGS): -4,44%

5. "Romcab" (MCAB): -4,00%

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Doar ce au dat bancile analizele privitoare la deficitul enorm si desigur masurile pentru "corectarea" lui adaica mariri de tva taxe si impozite. dar altfel totul este sub control. Si desigur piata imobiliara merge tot sus.

    1. Ei as. Poza cu pretul actiunilor la semestru si implicit randamentele pomanagiilor, adica a fondurilor de pensii care nu muncesc banii cu care umfla cotatiile, s a facut de vineri. Acum cotatiile umflate se pot dezumfla

      Pomanagii joaca hora milionarilor la bvb. Cand au iesit pe extern au cumparat wirecard si au pierdut banii. Astia cumpara blocurile de pe o strada la preturi triple fata de restul blocurilor din oras. Vedeti fratilor ca mai sunt si alte burse care va asteapta indemanarea, nu mai cumparati actiuni la bvb cu p/e peste 70, ca nu toate rapciugile sunt NVDA

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb