BVB Scăderi pentru indici, pe fondul unui rulaj sub media zilnică a anului

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 mai 2022

Scăderi pentru indici, pe fondul unui rulaj sub media zilnică a anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut deprecieri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în condiţiile unei valori tranzacţionate reduse. Indicele compozit BETPlus a coborât cu 0,38%, la 1.825 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un declin de 0,16%, până la 2.280 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor rămâne scăzută, la numai 43,7 milioane de lei, puţin peste cea din sesiunea anterioară, de 45 milioane de lei, dar cu mult sub media zilnică a acestui an, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulat niciun schimb.

Ştefan Dumitru, analist în cadrul TradeVille, ne-a transmis: "Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti au avut o dinamică negativă, opusă celei înregistrate de principalele burse europene. Indicele BET a scazut cu 0,38% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce evoluţiile celorlalţi indici au variat între -0,75% pentru BET-FI şi +0,02% în cazul BET-NG. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 8,85 milioane de euro, sub media zilnică de 21,04 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Armatura (ARM), +12,43%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste cel mediu tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile companiei TeraPlast (TRP), +4,44%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub cel mediu tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Bucovina-Club de Munte (BCM), cu -4,97%, în condiţiile unui volum tranzacţionat sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o acţiunile de la BRD - Groupe Societe Generale (BRD), -3,03%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste cel mediu tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat un rulaj de 15,09 milioane de lei, titlurile FP încheind ziua la preţul unitar de 2,02 lei, în scădere cu 1,46%.

Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale au scăzut până la preţul de 12,8 de lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 5,26 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), ce au urcat cu 0,41%, la preţul de 2,445 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 4,66 milioane de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au stagnat, la preţul de 0,448 lei, pe fondul unor schimburi de 4,33 milioane de lei.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,37%, până la 1.060 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a coborât cu 0,43%, la 949 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Armătura" (ARM): +12,43%

2. "Socep" (SOCP): +12,07%

3. "TeraPlast" (TRP): +4,44%

4. "UCM Resiţa" (UCM): +2,38%

5. "Transilvania Investments" (TRNSI): +2,17%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): -4,97%

2. "Dafora" (DAFR): -4,05%

3. "Oil Terminal" (OIL): -3,69%

4. "SIF Muntenia" (SIF4): -3,35%

5. "BRD-Groupe Societe Generale" (BRD): -3,03%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. noi vrem likiditate ei ne dau reduceri de impozite, asta e tata erau prea mari impozitele, nu lichiditatea prea mica. asa e, suntem o tara dezvoltata, cu apa calda, si avem o bursa la fel de dezvoltata, cu apa la fel de calda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb