BVB Scăderi semnificative pentru Transelectrica şi SIF Oltenia

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 mai 2012

Scăderi semnificative pentru Transelectrica şi SIF Oltenia

Bursa a scăzut, vineri, pentru a treia zi consecutiv, cu 1,92%, într-o piaţă în care acţiunile Transelectrica (TEL) şi SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 7,26% şi, respectiv, cu 9,92%, întrucât a fost ziua ex-dividend, din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividende.

"Trecem printr-o perioadă tumultoasă pe piaţa de capital din Româ-nia", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital, citat de Mediafax, adăugând: "Atât piaţa monetară, cât şi piaţa de acţiuni au fost sub presiune în ultima vreme. În aceste zile se ajustează preţul în piaţă pentru companiile care acordă dividende şi ajung la date ex-dividend. Până acum interesul pare să fi scăzut pentru majoritatea companiilor care au trecut de ultima dată cum-dividend şi au pierdut din preţ valoarea dividendului. Am avut parte de un climat foarte volatil şi pe pieţele internaţionale, iar presa internaţională a pus corecţiile care au venit pe seama rezultatelor alegerilor din Grecia şi Franţa. Aceste rezultate erau anticipabile, iar episoadele de criză de pe pieţele monetare sau de pe piaţa CDS-urilor au fost ignorate de piaţa acţiunilor şi în principal de piaţa de acţiuni americană".

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut în această săptămână cu 6,41%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea, a coborât cu 4,87%. Totodată, acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 7,45% mai jos.

În ultima şedinţă a acestei săptămâni a fost ziua ex-dividend pentru acţiunile SIF Oltenia şi titlurile Transelectrica, astfel că preţurile acestor acţiuni au coborât semnificativ încă din primele minute de tranzacţionare. De regulă, în data ex-dividend preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

La închiderea pieţei principale, acţiunile Transelectrica erau în scădere cu 7,26% sau 1,08 lei, la 13,8 lei. Compania va acorda un dividend brut de 1,1 lei/acţiune. Titlurile Transelectrica au consemnat al optulea rulaj din piaţă, de doar 290.000 de lei.

Titlurile SIF Oltenia au coborât cu 9,92% sau 0,129 lei, fiind cotate la 1,171 lei. Valoarea cu care preţul a scăzut este apropiată de dividendul net pe care compania îl va acorda acţionarilor, de 0,13 lei/acţiune. Aceste titluri au consemnat al patrulea rulaj din piaţă, de 1,5 milioane lei.

"După trecerea acestei perioade va trebui să ne axăm pe analiza perspectivelor macroeconomice viitoare ale României, a valorilor intrinseci ale companiilor listate la BVB şi a ofertelor de vânzare ale statului. Să sperăm că aceste oferte vor veni aşa cum s-a planificat", a spus traderul.

La închiderea şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,01%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 3,48% sub nivelul de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în scădere cu 1,75%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 1,46%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 24,1 milioane lei (5,4 milioane euro), valoare de 2,6 ori sub rulajul şedinţei precedente, de 62,4 milioane lei (14,1 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai tranzacţionate din piaţa principală, cu operaţiuni de 7,6 milioane lei şi, respectiv, 6,1 milioane lei. Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,68%, la 0,5125 lei, iar titlurile SIF Transilvania au coborât cu 0,48%, la 0,722 lei

"În cazul acţiunii SIF Transilvania, ultima SIF care acordă un dividend mare şi se tranzacţionează cum-dividend până marţi (până când mai pot fi cumpărate acţiuni pentru a încasa dividende - n.r.), cumpărătorii au fost foarte agresivi în ultimele zile şi au sfidat corecţiile de pe celelalte acţiuni pe un volum ridicat. Însă acţiuni importante precum SIF Moldova, FP sau BRD nu s-au descurcat la fel de bine după data ex-dividend", a afirmat traderul.

Şi în şedinţa de vineri au fost realizate tranzacţii negociate, de data aceasta cu acţiuni SIF Muntenia (1,3 milioane lei) şi OMV Petrom (2,4 milioane lei). Pe piaţa principală, titlurile SIF Muntenia au consemnat un rulaj de 1,7 milioane lei, iar operaţiunile cu acţiuni OMV Petrom au cumulat 422.000 de lei. Titlurile SIF Muntenia au urcat cu 3,36%, la lei, iar acţiunile OMV Petrom au avansat cu 0,15%, la 0,3931 lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb