BVB Sectorul energetic a performat cel mai bine

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 februarie 2012

Sectorul energetic a performat cel mai bine

Titlurile companiilor din sectorul energetic au dus, ieri, indicele BET-NG cu 1,8% peste nivelul şedinţei precedente. Creşterea indicelui a fost implusionată de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au avansat cu 4,4%, la 0,38 lei, cu două zile înainte de anunţarea rezultatelor financiare înregistrate anul trecut.

Titlurile companiei au urcat cu pes-te 4% după primele 20 de minute ale şedinţei, susţinute de unele ordine de cumpărare plasate, însă, pentru volume reduse. Ascensiunea acestor titluri a încetinit spre mijlocul şedinţei, însă a revenit la peste 4% la finalul zilei. Brokerii spun că evoluţia este determinată de investitorii care anticipează că OMV Petrom va anunţa rezultate financiare bune pentru anul trecut, iar acestea îi vor determina şi pe alţi investitori să cumpere acţiunile companiei şi să ridice preţurile.

"La Petrom contează în primul rând rezultatele financiare, ţinta de preţ stabilită de analiştii Erste (0,5 lei/acţiune, respectiv cu 31% peste piaţă - n.r.), plus preţul mare al petrolului. La acestea se adaugă şi perspectiva unor dividende consistente, deoarece cred că Fondul Proprietatea şi Ministerul Economiei vor face presiuni pentru a obţine o cotă cât mai mare din profit", a declarat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod, citat de Mediafax.

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,04% în şedinţa de ieri, în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care revenirea unora dintre investitori la tranzacţionare a ridicat uşor lichiditatea peste nivelul sesiunii de vineri.

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în creştere uşoară, urmând linia ascendentă a burselor externe, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au rămas reduse.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, avansa cu 1,35%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,76% peste închiderea de vineri.

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat în creştere cu 1,17%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,2 milioane lei (6,4 milioane euro), valoare cu aproape 8% peste rulajul şedinţei precedente, de 26,2 milioane lei (6 milioane euro).

"Cred că o mare parte dintre vânzători aşteaptă un nou val de cumpărători, iar acalmia de astăzi poate fi determinată şi de faptul că piaţa din SUA este închisă în această zi. Mulţi investitori aşteaptă acum convocatoarele pentru AGA de bilanţ, în primul rând la SIF-uri, dar şi la restul companiilor cu profit în creştere. Din convocatoare şi materialele AGA, investitorii îşi pot face calcule şi astfel decid la care companii ar fi mai bine să cumpere, pentru a încasa dividende", a afirmat brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 10,5 milioane lei, sumă din care 2,1 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,535 lei, preţ cu 0,38% pes-te nivelul de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut foarte uşor, cu 0,19%, la 0,532 lei.

În cursul şedinţei preţul a urcat până la un maxim de 0,5385 lei/titlu, cotaţie care nu a mai fost atinsă din şedinţa din 8 iulie.

"Este normală o încetinire a creşterilor pe această acţiune, după evoluţia accelerată din acest an. Dividendul deja nu mai este o miză atât de mare, în acest caz, iar lipsa unei oferte constante s-a văzut deja în piata prin creşterile de preţ. Cred că ascensiunea va continua, deoarece nu văd cine ar presa pe vânzare deocamdată, atâta timp cât şi pe afară < curge lapte şi miere >, în perspectiva acordului pentru Grecia", a mai spus Tod.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb