BVB Şedinţă agitată, ieri, la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 august 2005

Reluarea la tranzacţionare a acţiunilor BRD, cît şi aşteptarea anunţării rezultatelor "Banca Transilvania" au determinat agitaţia din piaţă în cursul sesiunii bursiere de ieri, cînd au fost tranzacţionate peste 42 milioane acţiuni, în valoare totală de 33,3 milioane de RON.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a înregistrat o creştere de 0,5% ajungînd la nivelul de 5.582,90 puncte. Acţiunile BRD nu sînt incluse în calculul indicilor BET şi BET- C pînă la formarea liberă pe piaţă a preţului de referinţă al acţiunilor băncii.

Indicele compozit BET - C, care arată evoluţia pe ansamblu a acţiunilor listate la BVB, a cîştigat 0,38% în cursul zilei de ieri comparativ cu cel din şedinţa anterioară.

În cadrul şedinţei de ieri, nu au lipsit de la tranzacţionare transferurile de obligaţiuni. Astfel, au fost realizate de inves-titorii interesaţi două tranzacţii cu obligaţiuni municipale şi două cu cele corporative. Au fost tranzacţionate 541 obligaţiuni municipale Deva, la un preţ cu 7% mai mare decît principalul şi 2.550 obligaţiuni Timişoara, la un preţ cu 1% mai mare decît principalul şi în valoare totală de aproximativ 300.000 RON. Nu au fost uitate nici transferurile cu obligaţiuni corporative. Astfel, au fost transferate 2.000 obligaţiuni Raiffeisen, la un preţ cu 1% mai mare decît principalul şi 100 de obligaţiuni Finans-bank, un preţ cu 4% mai mare decît principalul.

La prima categorie, interesul manifestat de investitori s-a îndreptat către acţiunile nou intrate pe Bursă. După două luni de întrerupere de la tranzacţionare, acţiunile BRD, cu o nouă valoare nominală, de 1 RON, au fost tranzacţionate într-un volum de peste 570.000, la o valoare totală de 6,4 milioane de RON.

În prima parte a şedinţei cotaţia a urcat pînă la nivelul maxim al zilei de 12 RON/acţiune. Ulterior cotaţia a suferit corecţii normale de altfel, coborînd pînă la preţul minim al zilei de 10,6 RON/titlu. Preţul de închidere a crescut pînă la 11,4 RON/acţiune, pe fondul mai multor ordine de cumpărare lansate în piaţă.

Rulajul perfectat cu acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare a însumat peste 14,4 milioane de RON, reprezentînd aproximativ 45% din totalul bursier.

La această categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost ieri SIF5 "Oltenia". Tranzacţiile SIF5, într-un volum de 2,88 milioane de acţiuni, s-au ridicat la o valoare totală de peste 4,36 milioane de RON. Preţul de închidere a fost de 1,550 RON/acţiune, în creştere cu 2,65% faţă de cel anterior.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

La categoria a II-a, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC). Acţiunile RRC s-au tranzacţionat într-un volum de peste 15,37 milioane de titluri, cu o valoare totală de aproximativ 1,5 milioane de RON. La finele şedinţei, preţul de închidere a fost de 0,0970 RON/acţiune, în scădere cu 1% faţă de cel din ziua anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb