BVB Şedinţă liniştită la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 octombrie 2005

Cotaţia titlurilor "Sinteza" a atins limita maximă admisă de Bursa de Valori Bucureşti

Şedinţa din ultima zi a săptămînii trecute a fost caracterizată de o stare de linişte la Bursă, cu mici excepţii. Indicele bursier BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB s-a apreciat cu 0,16% în timp ce indicele BET-FI al societăţilor de investiţii financiare a scăzut cu 0,43% comparativ cu sesiunea bursieră de joi. Valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 37 de milioane de RON, din care circa jumătate au reprezentat tranzacţiile cu titlurile SIF. Brokerii precizează că tendinţa de scădere s-a menţinut şi la bursele din regiune.

A fost perfectată şi o tranzacţie cu 1.700 de obligaţiuni BRD Groupe Société Générale, însumînd peste 4,3 milioane de RON, la un preţ cu 2% mai mare decît principalul.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost vineri "Banca Transilvania", cu un rulaj de aproximativ 6,7 milioane de RON. Cotaţia a crescut pînă la nivelul maxim al zilei de 1,15 RON/acţiune, unde a şi închis. Astfel, cotaţia titlurilor a atins un nou maxim de la majorarea de capital. Un alt emitent la aceeaşi categorie, cu un rulaj de peste 4 milioane de RON a fost BRD. După ce a deschis ziua la preţul de 13,3 RON/acţiune, cotaţia a scăzut pînă la 13 RON/acţiune, cu 0,8% mai mică decît cea din ziua anterioară.

"Oltchim" Rîmnicu Vîlcea a fost emitentul cu cea mai mare apreciere de 11,7% pînă la nivelul de 0,45 RON/acţiune, de la prima categorie. În piaţă a exis-tat o presiune mare la cumpărare din partea investitorilor pentru titlurile combinatului chimic "Oltchim", achiziţionîndu-se pachete mari de acţiuni OLT. Volumul transferat a fost de aproximativ 2,9 milioane de acţiuni, iar valoarea transferată a însumat peste 1,2 milioane de RON.

La categoria SIF nu a mai exis-tat în piaţă agitaţie ca la începutul săptămînii, trei din cele cinci SIF-uri înregistrînd la finele zilei deprecieri de curs de sub 1%. SIF2 "Moldova" şi SIF4 "Muntenia" a închis ziua la acelaşi preţ cu cel din şedinţa de joi. Cel mai tranzacţionat a fost SIF5 "Oltenia", cu un rulaj de peste 4 milioane de RON, iar preţul de la finele zilei a înregistrat cea mai mare depreciere de 0,9% pînă la nivelul de 2,13 RON/acţiune.

La categoria a doua, acţiunile rafinăriei "Rompetrol Rafinare" Constanţa au crescut ieri pînă la preţul maxim al zilei de 0,1210 RON/titlu. Acesta a fost şi cel de la închiderea zilei de vineri, în creştere cu 0,8% faţă de cel precedent. Volumul total transferat a depăşit 17,5 milioane de acţiuni, însumînd circa 2 milioane de RON.

"Sinteza" Oradea

Cotaţia acţiunilor "Sinteza" a cunoscut o apreciere pînă la limita maximă admisă de Bursa de Valori Bucureşti, res-pectiv de 15%. Cotaţia a urcat pe tot parcursul sesiunii bursiere, pe fondul ordinelor la cumpărare plasate în piaţă. Brokerii apreciază că titlurile Sinteza au crescut de la începutul anului cu 33,5%. Cotaţia maximă de 0,5100 RON/acţiune a fost atinsă la finele lunii februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb