BVB Şedinţă slabă fără acţiunile "Banca Transilvania"

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 aprilie 2005

În şedinţa de ieri au fost suspendate de la tranzacţionare acţiunile "Băncii Transilvania" pentru desfăşurarea AGA, iar lichiditatea pieţei a fost cu mult sub nivelul mediu, perfectîndu-se tranzacţii în valoare totală de 97 miliarde lei. Brokerii apreciază luna în curs ca fiind una deficitară din punct de vedere al numărului de acţiuni tranzacţionate pe piaţă.

Nu au lipsit nici tranzacţiile cu obligaţiuni. Astfel, s-au transferat 18 obligaţiuni corporative BRD Groupe Société Générale, în valoare de peste 450 milioane lei, la un preţ cu 1% mai mare decît principalul.

Indicii bursieri au înregistrat valori în creştere, cea mai bună evoluţie a fost cea a indicelui BET-FI care urmăreşte evoluţia cotaţiilor acţiunilor SIF. De altfel, brokerii au remarcat evoluţiile titlurilor SIF. Posibil, ca ieri să fi circulat deja pe piaţă zvonul posibilei creşteri a pragului de deţinere a acţiunilor SIF, la 5% din capitalul social.

În sectorul bancar s-a perfectat o tranzacţie specială (deal) cu un număr de 50.000 acţiuni BRD, în valoare de peste 2,5 miliarde lei, la preţul de 51.500 lei/acţiune. O tranzacţie deal a fost efectuată şi în sectorul petrolier, respectiv s-au transferat 1 milion de acţiuni "Petrom", în valoare de peste 3,5 miliarde lei, la preţul de 3.530 lei/acţiune.

Şedinţa bursieră de ieri a fost deschisă de preşedintele Bursei de Valori din Atena, Spyros Capralos. Vizita domniei sale în România se înscrie în seria evenimetelor pe care BVB le promovează în această perioadă în vederea creşterii viabilităţii şi pentru lărgirea cooperării cu instituţiile internaţionale similare. BVB şi Bursa din Atena au semnat un Memorandum de cooperare.

SIF Oltenia Craiova

Cu acţiunile SIF Oltenia Craiova s-au efectuat tranzacţii a căror valoare a depăşit 15 miliarde lei. Cea mai mare tranzacţie s-a realizat la începutul şedinţei şi a cuprins 80.000 acţiuni SIF5, la preţul de 12.500 lei/acţiune. Cotaţia de ieri a fluctuat între 12.300 şi 12.700 lei/acţiune, preţul la închiderea şedinţei fiind de 12.500 lei/acţiune, în creştere cu 1,6% faţă de şedinţa anterioară.

BRD Groupe Société Générale

Acţiunile Băncii Române de Dezvoltare au fost vedetele şedinţei bursiere de ieri la prima categorie, reprezentînd aproximativ jumătate din valoarea totală a tranzacţiilor la această categorie. Cotaţia a variat între maximul zilei de 52.500 lei/acţiune înregistrat în prima parte a şedinţei, şi minimul de 51.000 lei/acţiune. Spre finalul şedinţei, preţul a crescut pînă la nivelul de 52.000 lei/acţiune, acesta fiind cel de la închiderea sesiunii bursiere. Preţul de închidere a fost în creştere cu 1% faţă de ziua precedentă.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Acţiunile rafinăriei au crescut ieri cu 0,2%, preţul la închiderea şedinţei de tranzacţionare fiind de 902 lei/acţiune. În prima parte a sesiunii, preţul a cunoscut o evoluţie pozitivă, însă la jumătatea acesteia, ordinele de vînzare le-au depăşit pe cele de cumpărare şi preţul a scăzut. La încheierea şedinţei acesta a crescut uşor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb