BVB Segmentul SIF a impulsionat Bursa

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 octombrie 2005

Interesul crescut pe Bursă s-a manifestat ieri pentru titlurile SIF, cu care au fost perfectate transferuri de peste 23 de milioa-ne de RON, din rulajul total de 66,8 milioane de RON. Indicii bursieri s-au apreciat în şedinţa bursieră de ieri, cînd cea mai mare creştere de 3% a înregis-trat-o indicele BET-FI care reflectă evoluţia preţurilor SIF.

O surpriză plăcută au adus-o ieri acţiunile "Banca Transilvania". Preţul titlurilor s-a apreciat cu 4,7% pînă la nivelul de 1,11 RON/acţiune. Rulajul perfectat cu titlurile băncii a însumat peste şapte milioane de RON, fiind cel mai tranzacţionat titlu de pe Bursă. După ce la des-chiderea zilei cotaţia era de 1,07 RON/acţiune, pe tot parcursul şedinţei au fost plasate multiple ordine de cumpărare, fapt ce a dus cursul pînă la nivelul maxim de 1,12 RON/acţiune. Pes-te jumătate din valoarea totală a primei categorii a fost realizată cu acţiunile "Banca Transilvania". La aceeaşi categorie, titlurile SNP "Petrom" au scăzut cu circa 1%, vînzătorii intervenind în piaţă. Brokerii apreciază că este posibil ca aceştia să-şi fi vîndut participaţiile la unele companii, cum este cazul SNP Petrom pentru a procura lichidităţi în vederea achiziţionării de titluri SIF. Lichiditatea a fost crescută, fiind transferate peste 12 milioane de acţiuni SNP, în sumă de peste cinci milioane de RON. După ce săptămîna trecută preţul acţiunilor SNP a scăzut sub nivelul de 0,45 RON/acţiune, se pare că tendinţa descendentă se menţine şi în această săptămînă. Preţul la finalul zilei a fost de 0,4340 RON/acţiune, în scădere cu 0,9% faţă de preţul de vineri. Brokerii apreciază că acesta a fost un minim al ultimelor trei luni, în condiţiile în care acţiunile petroliere s-au apreciat la bursele europene o dată cu creşterea preţului barilului de petrol.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Cu acţiunile "Rompetrol Rafinare" au fost efectuate 26 de tranzacţii speciale (deal), la acelaşi preţ de 0,1140 RON/acţiune. Cele aproximativ două sute de milioane de acţiuni transferate au reprezentat aproape 1% din capitalul social al rafinăriei. Preţul de la finalul şedinţei de tranzacţionare a fost de 0,1180 RON/acţiune, în creştere cu 1,7% faţă de cel anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb