BVB şi RASDAQ Acţiunile Oltchim au marcat o nouă zi de corecţie accelerată, de 14,94%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 august 2012

Acţiunile Oltchim au marcat o nouă zi de corecţie accelerată, de 14,94%

În ultimele două şedinţe, titlurile combinatului chimic au căzut cumulat cu 28%

Rareş Nilaş: "Din păcate, România a ieşit de pe radarele investitorilor instituţionali"

Bursa a revenit ieri pe creştere uşoară, cu 0,86%, într-o piaţă în care atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni, iar titlurile Oltchim (OLT) au înregistrat a doua şedinţă consecutivă de corecţii puternice, coborând cu 15%.

Piaţa a deschis ziua în scădere uşoară, iar apoi a revenit în imediata apropiere a nivelului de vineri. Investitorii nu au avut un reper clar nici pe bursele vest-europene, care au debutat pe roşu, însă apoi s-au întors la nivelurile de la finalul şedinţei precedente.

După ora 14:00, piaţa a intrat uşor pe verde, susţinută în principal de acţiunile Fondului Proprietatea, dar şi de titlurile Băncii Transilvania şi BRD. Totuşi, volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni şi doar cinci titluri au înregistrat rulaje de peste 500.000 de lei.

Brokerii spun că lichiditatea redusă este determinată pe de o parte de prudenţa investitorilor străini cu privire la participaţiile pe care le au în companii din România, în contextul suprapunerii tensiunilor politice din România pe fondul crizei datoriilor suverane din UE.

Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood&Co, a declarat: "Îngrijorările externe privind situaţia politică de la noi şi mai ales faptul că a apărut pe fondul problemelor din UE şi pe un ton comparabil cu Ungaria sunt cât se poate de mari. Un manager de fond trebuie să explice şefilor săi de ce cumpără sau de ce mai are în portofoliu acţiuni la companii din România în condiţiile în care veştile care apar sunt negative. Răbdarea şi încrederea lor au limite şi cred că sunt puse la grea încercare acum, în condiţiile în care ne încadrasem pe un drum bun. Dar nici nu trebuie să dramatizăm. Eu cred că dacă lucrurile se stabilizează, şi interesul revine. Însă este greu ca aceasta să se întâmple până la sfârşitul anului".

El crede că interesul investitorilor ar putea fi resuscitat şi de ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, listarea Fondului Proprietatea la Varşovia, una sau două oferte publice iniţiale. "Dar toate astea cred că sunt foarte greu de realizat în acest an", a adăugat analistul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,29%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,35%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în creştere cu 0,84%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,89%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au menţinut indicele BET-NG la nivelul de vineri.

Acţiunile Oltchim au marcat o nouă zi de corecţie accelerată, de 14,94%, şi au ajuns la 0,612 lei. În ultimele două şedinţe, titlurile combinatului chimic au căzut cumulat cu 28%, coborând în fiecare sesiune cu maximul admis într-o şedinţă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, res-pectiv 15%. Cu aceste titluri au fost realizate doar 11 operaţiuni, în valoare de 14.000 de lei, în condiţiile în care foarte puţini investitori mai pun ordine de cumpărare.

Corecţia începută vineri a fost determinată de anunţul privind privatizarea combinatului, operaţiune care implică într-o primă etapă majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. În cadrul acestei majorări va fi convertită în acţiuni o creanţă AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, în valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

"Preţul acţiunilor Oltchim mai are loc de scădere având în vedere majorarea de capital social prognozată, se pare cu şanse mari de succes de aceas-tă dată. Probabil va scădea până în jurul valorii de 0,1 lei", a afirmat director general al firmei de brokeraj BT Securities, Rareş Nilaş, citat de Mediafax.

Atenţia investitorilor a fost axată din nou doar pe câteva titluri, astfel că rulajul pe segmentul de acţiuni abia a ajuns la 17 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare cu 27% şedinţa anterioară, de 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro). Rulajul de luni a fost salvat de titlurile Fondului Proprietatea (8,3 milioane lei), SIF Transilvania (3,3 milioane lei) şi Erste (1,4 milioane lei), care au asigurat 78% din lichiditate.

Cotaţia titlurilor Fondului Proprietatea a urcat cu 2,04%, la 0,525 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au încheiat în creştere cu 2,25%, la 0,499 lei. Titlurile Erste au urmat evoluţia de pe bursa de la Viena şi au avansat cu 0,74%, la 68,5 lei.

Rareş Nilaş a spus: "Din păcate, România a ieşit de pe radarele inves-titorilor instituţionali. Pe bursele europene circa 80% din tranzacţii sunt realizate de aceştia, deci pe cale de consecinţă piaţa românească nu are perspective prea roz din punctul de vedere al lichidităţii. O piaţă bazată exclusiv pe retail nu prea are şanse mari de supravieţuire pe termen lung. Eu cred că promisiunile privind programul de privatizări se vor concretiza, adică vor fi lansate ofertele sau o parte dintre ele. Până nu lansezi o ofertă nu ştii dacă există interes, iar preţul oferit de potenţialii cumpărători nu ştii dacă este pe placul vânzătorului, cum a fost cazul în oferta Petrom", a mai spus Nilaş.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 555.000 de lei, valoare cu 21% sub rulajul de vineri, de 705.000 de lei.

Titlurile Electrocarbon au fost cele mai lichide din piaţă, deşi a fost realizată o singură operaţiune, de 442.000 de lei. Tranzacţia a fost efectuată la 1,45 lei, preţ cu 19,44% sub cotaţia precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb