BVB şi RASDAQ Acţiunile OMV Petrom şi titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu peste 2%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 februarie 2014

Acţiunile OMV Petrom şi titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu peste 2%

Deal cu 0,9% din SIF1 Banat Crişana

Bursa a scăzut cu 1,81%, într-o piaţă unde acţiunile OMV Petrom au coborât cu 2,38%, influenţate de informaţii privind intenţia FP de a vinde un pachet important de titluri Petrom, iar titlurile Fondului Proprietatea au pierdut 2,13% din valoare după reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă.

"Bursa a scăzut în contextul unui cumul de evenimente mai puţin fericite", ne-a spus Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", continuând: "Conflictele politice, reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă (FP a scăzut cu peste 2%), ştirile apărute în presă privind intenţia FP de a vinde un pachet de acţiuni OMV Petrom (SNP a scăzut cu peste 2%), consider că sunt factorii catalizatori ai acestor scăderi. Probabil că există o legătura între presiunea la vânzare de pe mai toate companiile lichide şi eventuala ofertă de vânzare SNP".

Mihai Mureşian, Director Tranzacţionare "Intercapital Invest", este de părere că zvonurile făcute publice cu privire la posibila mandatare de către Fondul Proprietatea a Goldman Sachs şi Wood pentru vânzarea deţinerii Fondului la SNP Petrom a zguduit piaţa încă de la deschidere: "Chiar dacă nu vorbim de o surpriză, posibila decizie a Fondului fiind aşteptată de marea majoritate a investitorilor, piaţa a reacţionat într-un mod negativ. Din această cauză, pe tot parcursul zilei titlurile SNP s-au corectat continuu, ajungând să atingă intra-day minimul de preţ de 0,4401 Ron (-3,82% faţă de închiderea de ieri). Cred că pe tot parcursul anului vom asista la o continuare a vânzărilor făcute de către Fond, ceea ce va pune cu siguranţă presiune la vânzare şi va impacta negativ anumite anumite companii.

Per total, şedinţa de tranzacţionare a fost caracterizată de corecţii în linie pentru toate companiile. Posibil din cauza neînţelegerilor politice interne coroborat şi cu evoluţiile negative ale pieţelor internaţionale am asistat la vânzări din partea investitorilor. Cred că ei îşi recalibrează portofoliile odată cu noul climat politic, poate din cauza rezultatelor anunţate de către companii sau, în scenariul optimist, asistăm la simple mişcări speculative. În orice caz, piaţa continuă să fie caracterizată de indecizie şi cred că această situaţie va continua cel puţin până ce vor fi anunţate convocatoarele AGA şi automat propunerile de dividend pentru anul acesta".

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 1,66%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 2,06% sub ziua anterioară.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 1,77% sub nivelul de marţi. Titlurile SIF-urilor au înregistrat scăderi cuprinse între 1,24% şi 2,31%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 2,13%.

Investitorii de la BVB au transferat în total acţiuni de 33,6 milioane lei (7,4 milioane euro), sumă uşor sub rulajul de marţi, de 34,5 milioane lei (7,6 milioane euro). Mai mult de o treime din lichiditatea pieţei au reprezentat transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (8,2 milioane lei) şi OMV Petrom (3,9 milioane lei).

Încă 36% din rulajul bursei a fost asigurat de o tranzacţie negociată cu 0,91% din titlurile SIF Banat-Crişana (6,4 milioane lei), patru deal-uri cu 0,37% din acţiunile SIF Oltenia (4,2 milioane lei) şi două deal-uri cu acţiuni BRD (aproape 1,5 milioane lei).

Simion Tihon a comentat: "Legat de tranzacţia «deal» de la SIF1, nu se pot face decât supoziţii, însă e destul de probabil să aibă legătura cu recenta decizie a ASF (n.r. de a lăsa SIF-urile să se cumpere între ele)".

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de aproape 200.000 de lei, faţă de 731.000 de lei în şedinţa anterioară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. CA de la SIF-ri isi coafeaza actionariatul pentru agile care urmeaza. ASF ar trebui sa analizeze toate aceste tranzactii, special vanzatorii si daca exista vreo legatura intrei ei si CA.

    Domnu Ursache mai angajati oameni la supraveghere ca e deficitar la resurse umane departamentul !

    Cum functioneaza zidul si si canalele de comunicare intre departamentele din ASF ? 

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb