BVB ŞI RASDAQ Acţiunile SIF Transilvania au urcat cu aproape 6%, continuând să revină vizibil

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 aprilie 2014

Acţiunile SIF Transilvania au urcat cu aproape 6%, continuând să revină vizibil

Bursa de la Bucureşti a urcat cu 1,16%, într-o piaţă cu rulaj în revenire pentru o parte dintre acţiunile lichide şi unde titlurile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 5,74%, continuând să revină vizibil după ce în acest an au consemnat cea mai amplă scădere dintre SIF-uri.

Piaţa a deschis ziua în stagnare, iar după primele minute a început să crească uşor, deşi bursele vest-europene au scăzut. Punctul maxim de creştere atins de indicele general al Bursei de la Bucureşti, BET-C, a fost cu puţin înainte de închidere, când piaţa a fost pe plus cu aproape 1,2%.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,26%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,2% peste şedinţa precedentă.

Totodată, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,92%.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au continuat să revină vizibil şi au avansat cu 5,74%, la 0,516 lei, după ce luni au crescut cu 3,24%. Evoluţia a venit din nou pe primul rulaj dintre SIF-uri, de 2,6 milioane lei.

Astfel, preţul acestor acţiuni a urcat în ultimele două zile cu 9,16%, însă evoluţia vine după ce săptămâna trecută titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 8,57%.

"Explicaţia mea pentru evoluţia acestor acţiuni din ultimele zile este pur tehnică. Acţiunea a înregistrat un declin de aproximativ 32% din maximul anului până în apropierea nivelului de suport de 0,45 lei, fapt care a dus la o supravânzare pe anumiţi indicatori tehnici. Un rebound tehnic este posibil să se realizeze pe toate SIF-urile după ce investitorii au renunţat să le mai achiziţioneze în urma propunerilor de dividend, însă este important să fie şi un context internaţional favorabil", a declarat Adrian Ormenişan, şeful Serviciului de intermediere din SSIF Broker, citat de Mediafax.

Titlurile SIF Transilvania au intrat în acest an pe un trend descendent şi au înregistrat cea mai vizibilă corecţie din acest sector. Aceste acţiuni sunt la un preţ cu 23,15% sub ultima cotaţie din 2013, iar anterior revenirii din această săptămână erau aproape de minimul ultimului an. Şi acţiunile celorlaltor SIF-uri sunt pe minus faţă de nivelurile de anul trecut, corecţiile fiind cuprinse între 10,88% şi 15,81% în cazul titlurilor SIF Moldova, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia. Titlurile SIF Oltenia sunt cu numai 2,92% sub nivelul din 2013.

Scăderea acţiunilor SIF Transilvania a fost determinată în principal de propunerea Directoratului de a utiliza profitul de anul trecut pentru dublarea capitalului social, compania urmând astfel să nu acorde dividende, ci acţiuni gratuite. Dacă până la propunerea capitalizării profitului de anul trecut, la finalul lunii februarie, titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 6%, după acest moment corecţia s-a amplificat. Preţul de la închiderea şedinţei de marţi este cu 18% sub cotaţia dinaintea propunerii de majorare a capitalului social.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au încheiat ziua în scădere cu 1%, la 0,7425 lei, după ce AGA a decis să nu se acorde dividende din profitul obţinut anul trecut, de 131,1 milioane lei, câştigul urmând să rămână la dispoziţia companiei, la fel cum s-a decis în ultimii doi ani la SIF Banat-Crişana (SIF1), care controlează SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia.

Astfel, 2014 este primul an în care SIF Muntenia nu va acorda dividende.

"O calmare a situaţiei din Ucraina, suprapusă pe un calendar de raportări favorabile pe bursele importante, ar putea lăsa aşteptată corecţia previzionată de mulţi analişti. Este posibil ca în perioada următoare să vedem o reorientare a investitoriilor de pe sectorul energetic pe cel financiar, având în vedere că creşterile importante ale acţiunilor din sectorul energetic vor duce obligatoriu la marcări de profit, fapt care cred că va conduce la o creştere a interesului pe SIF-uri", a mai spus brokerul.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK au încheiat şedinţa de marţi în creştere cu 1,23% şi, respectiv, cu 1,28%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

La fel ca în ultimele şedinţe, volumele de tranzacţionare au fost mici în cazul celor mai multe acţiuni, pe piaţa principală operaţiuni de peste 500.000 de lei înregistrând titluri emise de 9 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale. Rulaje de peste 1 milion de lei au consemnat titluri emise de 6 companii.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,8 milioane lei (5,1 milioane euro), sumă cu 24% sub rulajul de luni, de 30 milioane lei (6,7 milioane euro). Spre deosebire de zilele anterioare, lichiditatea nu a mai fost asigurată în principal de deal-uri, ci de tranzacţii realizate direct în piaţa principală cu câteva dintre acţiunile de regulă lichide.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 3,8 milioane lei şi, respectiv, de 2,6 milioane lei. Titlurile FP au crescut cu 0,25%, la 0,808 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au urcat cu 5,74%, la 0,516 lei.

Investitorii nu au avut o reacţie vizibilă la deciziile AGA de la SIF Moldova (SIF2), privind distribuirea unor dividende de 34,2 milioane lei, respectiv propunerea de dividend mai mic. Aceste titluri au încheiat ziua în creştere cu 1,31%, la 1,31 lei, pe un rulaj de 715.000 de lei, rezultat din 72 de transferuri.

În acelaşi timp acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au urcat cu 2,8%, la 1,1 lei, pe un rulaj de 1,4 milioane lei, rezultat din 172 de operaţiuni. AGA SIF Banat-Crişana a hotărât, marţi, păstrarea profitului în companie şi neacordarea de dividende, pentru al doilea an consecutiv.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 586.000 de lei, faţă de 323.000 de lei în şedinţa anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031