BVB şi RASDAQ Acţiunile SIF-urilor au scăzut cu până la 2,9%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 mai 2014

Acţiunile SIF-urilor au scăzut cu până la 2,9%

Bursa a crescut cu 0,21%, într-o piaţă unde lichiditatea a fost concentrată din nou doar pe câteva acţiuni, iar titlurile SIF-urilor au înregistrat scăderi cuprinse între 1,17% şi 2,92%, în condiţiile în care unii vânzători au plasat ordine la preţuri din ce în ce mai mici, pentru a găsi contraparte.

Piaţa a deschis ziua uşor pe verde, iar punctul maxim de creştere a fost atins în jurul orei 10:30, când indicele general al Bursei, BET-C, a fost pe plus cu 0,45% peste închiderea de marţi. Indicele BET-C reflectă evoluţia acţiunilor listate pe primele două categorii ale BVB, exceptând titlurile celor cinci SIF-uri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG în imediata apropiere a nivelului de marţi.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,53%. Scăderea a fost determinată de investitorii care au plasat ordine de vânzare pentru acţiunile SIF-urilor la preţuri din ce în ce mai mici, în căutarea unei contrapărţi, deşi ordinele au vizat volume mici de titluri.

Titlurile celor cinci SIF-uri au consemnat scăderi cuprinse între 1,17% şi 2,92%. Tranzacţiile cu acţiuni SIF Muntenia (SIF4) abia au însumat 92.000 de lei, iar cel mai mare rulaj dintre SIF-uri a fost înregistrat de titlurile SIF Oltenia, de 877.000 de lei.

În intervalul orar 13:52 - 13:54, scăderea acţiunilor SIF Oltenia s-a amplificat de la 2,57% până la 6%, în cadrul a 36 de operaţiuni. Prin acestea au fost tranzacţionate 43.200 de titluri, pentru 72.000 de lei.

Ulterior, scăderea s-a întors la 2,57%, iar la finalul zilei, acţiunile SIF Oltenia au fost cotate la 1,829 lei, cu 2,09% sub ultimul preţ de marţi.

Indicele extins BET-XT a încheiat ziua în stagnare, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,33% sub nivelul de marţi.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 57 milioane lei (13 milioane euro), cu 17% mai puţin decât rulajul de marţi, de 68,7 milioane lei (15,6 milioane euro). La fel ca în ultimele zile, cea mai mare parte a rulajului a fost asigurată de deal-uri. Câteva tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea (21,6 milioane lei), Romgaz (3,7 milioane lei), Banca Transilvania (2,7 milioane lei) şi SIF Moldova (912.000 de lei) au asigurat jumătate din lichiditatea de miercuri.

Cele mai mari deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea au fost realizate la ora 16:00, când pentru 20 milioane lei au fost transferate două pachete de titluri reprezentând cumulat 0,18% din acţiunile Fondului. Tranzacţiile au fost realizate la preţul de 0,8 lei, cu 0,37% sub închiderea de marţi.

Pe piaţa principală, rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat doar acţiunile Fondului Proprietatea (9 milioane lei), Romgaz (aproape 6,2 milioane lei), Banca Transilvania (aproape 4,9 milioane lei), BRD (1,9 milioane lei), Transgaz (1,4 milioane lei), OMV Petrom (aproape 1,1 milioane lei), SIF Oltenia (877.000 de lei) şi SIF Transilvania (816.000 de lei). Aceste titluri au mai acoperit 46% din lichiditatea bursei.

În total au fost realizate tranzacţii cu acţiuni emise de 45 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Dintre acestea un număr de 19 acţiuni au încheiat pe verde, 21 au scăzut, iar 5 au stagnat.

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,37% şi s-au întors la pragul de 0,8 lei, peste care au revenit luni, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania s-au menţinut pe linia ascendentă din precedentele trei zile şi au urcat cu 2,76%, la 1,71 lei.

BVB a calculat după închiderea şedinţei de marţi un nou preţ de referinţă pentru acţiunile băncii, în baza unor prevederi din Codul Bursei potrivit cărora dacă o companie emite acţiuni gratuite preţul de referinţă al titlurilor existente trebuie corectat, anunţă Mediafax. Astfel, noul preţ de referinţă calculat de BVB pentru acţiunile Băncii Transilvania este de 1,664 lei, faţă de ultima cotaţie de marţi a titlurilor, de 1,93 lei.

Marţi a fost ultima zi în care investitorii au mai putut cumpăra titluri Banca Transilvania pentru a avea dreptul să primească acţiunile gratuite pe care banca le va emite în cadrul unei majorări de capital social. Acţionarii băncii au decis la finalul lunii aprilie suplimentarea capitalului cu 352,7 milioane lei, la aproape 2,56 miliarde lei, prin capitalizarea unor rezerve.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 178.000 de lei, faţă de 109.000 de lei în şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb