BVB ŞI RASDAQ Aproape 2 milioane de euro - cea mai scăzută lichiditate de aproape un an şi jumătate

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 februarie 2015

Aproape 2 milioane de euro - cea mai scăzută lichiditate de aproape un an şi jumătate

Fondul Proprietatea va începe cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni

Bursa de la Bucureşti a închis ieri în scădere uşoară, pe cea mai redusă lichiditate de aproape un an şi jumătate, investitorii fiind precauţi în aşteptarea raportărilor financiare pe care urmează să le prezinte companiile.

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,4%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,5%, după ce la mijlocul zilei se aflau în declin cu 0,5%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 9 milioane de lei, cel mai redus nivel începând din 9 septembrie 2013, când lichiditatea s-a oprit la 4,77 milioane de lei. Un rulaj apropiat de cel înregistrat luni a fost consemnat cel mai recent pe 19 noiembrie anul trecut, la 9,14 milioane de lei.

"Lichiditatea este foarte redusă, în contextul aşteptării de către investitori a rezultatelor financiare ale companiilor listate. Pe bursă nu se observă, deocamdată, mare lucru (după anunţul premierului că nu s-a ajuns la un acord cu FMI şi CE, n.r.). Contează mai mult evenimentele externe decât cele interne. Anunţul era considerat o posibilitate în piaţă săptămâna trecută, deşi nu era scenariul cel mai probabil. Totuşi, piaţa nu a reacţionat cu surprindere", a declarat directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci, citat de Mediafax.

Cele mai multe dintre companiile listate urmează să raporteze rezultatele financiare vineri, 13 februarie, şi luni, 16 februarie.

Acţiunile băncii austriece Erste Group Bank (EBS), proprietarul BCR, au consemnat ieri cel mai ridicat rulaj, de 1,77 milioane de lei, şi au închis în urcare cu 2,2%.

Peste pragul de 1 milion de lei a mai trecut doar Transgaz (TGN), cu transferuri de 1,2 milioane de lei. Preţul acţiunilor operatorului reţelei naţionale de gazoducte a scăzut cu 0,2%.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a coborât cu 0,3%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a încheiat şedinţa cu 0,7% sub nivelul de vineri.

Dintre acţiunile cu pondere ridicată în principalii indici ai pieţei, scăderi semnificative au consemnat Banca Transilvania (TLV), de 1,6%, Romgaz (SNG), de 0,9%, şi Transelectrica (TEL), de 1,7%,

Titlurile Electrica (EL) au crescut 0,6%, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) a coborât cu 0,4%, iar OMV Petrom (SNP) a stagnat.

Fondul Proprietatea a anunţat ieri, după închiderea şedinţei bursiere, că va începe de marţi cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni, prin care vizează preluarea a 1,9% din numărul total de titluri. FP a derulat în perioada octombrie- februarie al patrulea program de răscumpărare, prin care a achiziţionat acţiuni reprezentând 8,1% din capitalul companiei.

Indicele BET XT a scăzut cu 0,6%, iar BET BK cu 0,4%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb