BVB şi RASDAQ Aproape jumătate din lichiditatea BVB, asigurată de tranzacţii cu titlurile OMV Petrom

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 august 2012

Aproape jumătate din lichiditatea BVB, asigurată de tranzacţii cu titlurile OMV Petrom

Bursa a crescut ieri cu 0,21%, iar acţiunile Oltchim (OLT) au încheiat în urcare cu 6,86%, după ce la deschidere au fost pe plus cu 15%.

Piaţa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a fost pe verde încă din primele minute, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse în majoritatea cazurilor. După ora 15:30, o parte dintre cotaţiile acţiunilor de la BVB au început să scadă, pe fondul trecerii burselor externe pe roşu, după publicarea unor date privind creşterea peste aşteptări a numărului de cereri de şomaj în SUA.

Astfel, la închiderea pieţei principale de la Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele extins al Bursei, BET-XT, erau în stagnare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era cu 0,55% peste nivelul de miercuri.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu numai 0,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu numai 0,06% peste închiderea de miercuri.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 23,6 milioane lei (5,2 milioane euro), valoare cu 21% sub rulajul şedinţei precedente, de aproape 30 milioane lei (6,6 milioane euro). Rulajul de miercuri a fost acoperit în proporţie de 85% de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom.

În şedinţa de ieri, aproape jumătate din lichiditatea bursei a fost asigurată de tranzacţii cu titlurile OMV Petrom, în valoare de 11,6 milioane lei (2,6 milioane euro). Cea mai mare parte a rulajului a fost reprezentată de un deal cu aproape 0,05% din titluri, pentru 11 milioane lei (2,4 milioane euro). În şedinţa de miercuri, un pachet reprezentând 0,044% din acţiunile companiei a fost cumpărat, tot printr-un deal, de fonduri administrate de Franklin Templeton, pentru 9,6 milioane lei (2,1 milioane euro).

Tranzacţia negociată de ieri a fost realizată la 0,39 lei/acţiune, cu 0,78% peste ultimul preţ de miercuri, iar pe piaţa principală cotaţia a încheiat tot la 0,39 lei.

Lichiditatea redusă înregistrată pe piaţa principală este determinată pe de o parte de perioada vacanţei de vară, de criza datoriilor din zona euro, dar şi de prudenţa investitorilor străini în faţa tensiunilor politice din România.

Ovidiu Dumitrescu, şeful departamentului de cercetare al firmei de brokeraj Tradeville, a declarat: "În general, investitorii străini privesc România ca pe o piaţă cu risc ridicat, integrându-o în grupul de «frontier markets», în care riscul asociat investiţiilor este peste cele ale statelor dezvoltate şi al economiilor emergente. Nu putem spune că tulburările politice şi sociale recente au ajutat, în acest sens evoluţia cursului de schimb leu/euro fiind elocventă, dar astfel de evenimente sunt, de obicei, deja incluse în primele de risc aferente unei pieţe de capital de genul celei din ţara noastră".

Acţiunile Oltchim au sărit chiar în deschidere cu 15%, unii investitori reacţionând la declaraţia şefului OPSPI potrivit căruia instituţia va solicita renunţarea la conversia creanţelor AVAS. Ulterior, creşterea a încetinit, astfel că la închiderea şedinţei, titlurile avansau cu 6,86%, la 0,7785 lei. Operaţiunile însumau 256.000 de lei, dar jumătate din rulaj a fost realizată în primele minute ale şedinţei.

"Situaţia marcată de incertitudini de la Oltchim face ca potenţialii cumpărători pentru acţiunile companiei să fie investitorii de portofoliu cu un grad foarte redus de aversiune la risc şi, eventual, persoane care şi-ar propune să dobândească o poziţie de control. În ambele cazuri, riscul ridicat ar trebui să fie recompensat de un randament pe măsură, care s-ar concretiza în cazul unei rezolvări fericite a situaţiei actuale", a afirmat analistul, citat de Mediafax.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 5,2 milioane lei, iar preţul a avansat cu 0,2%, la 0,532 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 585.000 de lei, valoare de aproape trei ori sub rulajul de miercuri, de 1,5 milioane lei.

Lichiditatea a fost salvată de un deal cu aproape 3% din acţiunile producătorului de aparate de distribuţie şi control a electricităţii El-Co Târgu Secuiesc (ELCT), în valoare de 500.000 de lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 25 lei, aproape dublu faţă de cotaţia precedentă, de 13,05 lei. Pe piaţa principală, aceste acţiuni au încheiat în creştere cu 7,28%, la 14 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb