BVB şi RASDAQ Bursa a închis în creştere, susţinută de acţiunile Romgaz şi Banca Transilvania

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 august 2014

Bursa a închis în creştere, susţinută de acţiunile Romgaz şi Banca Transilvania

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de ieri, avansul fiind susţinut de acţiunile Romgaz (SNG) şi Banca Transilvania (TLV), două dintre companiile "cu greutate" din piaţă.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au crescut cu 0,3%, pe un rulaj de 35,6 milioane de lei (8 milioane de euro), peste media ultimelor săptămâni. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

BET NG, al sectorului energetic, a crescut cu 0,3%, în timp ce indicele BET FI, format din SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,2%.

Indicele BET FI a fost tras în jos de scăderea cu 5% a acţiunilor SIF Oltenia (SIF5). Marţi a fost data ex-dividend pentru acţiunile SIF Oltenia, de la care investitorii pot cumpăra titluri fără să mai aibă dreptul la dividende. De regulă, în ziua ex-dividend, preţul acţiunilor respective scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului care va fi distribuit de companie.

La 1,813 lei/acţiune, SIF Oltenia se află cu mai puţin de 9 bani sub cotaţia din închiderea şedinţei de luni, diferenţă mai redusă faţă de dividendul net distribuit de companie, de 13,4 bani. În lipsa impactului ex-dividend, acţiunile societăţii de investiţii financiare s-ar fi aflat în creştere, potrivit Mediafax. Tranzacţiile cu acţiuni ale companiei au totalizat 1,8 milioane de lei.

Romgaz a consemnat cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 10,2 milioane de lei, din care 6 milioane prin trei transferuri de tip deal. Acţiunile producătorului de gaze naturale au închis şedinţa în urcare cu 1,2%, după ce a anunţat rezultate financiare pentru primul semestru.

Compania a anunţat, luni după închiderea bursei, că a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 2,53 miliarde lei (566,7 milioane euro) în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit net în urcare cu 40%, la 871 milioane lei (195,1 milioane euro).

Acţiunile OMV Petrom (SNP), o altă companie importantă pe bursă, au închis în scădere cu 0,3%, după ce au înregistrat un declin maxim de până la 2,2% pe parcursul şedinţei, în contextul unor tranzacţii în valoare de 3,66 milioane de lei.

OMV Petrom a anunţat, marţi, înainte de deschiderea bursei, că a înregistrat în primele şase luni vânzări de 10,72 miliarde lei, în scădere cu 7% faţă de rezultatul din primul semestru al anului trecut, şi a avut un profit net de 1,9 miliarde de lei, mai mic cu 22%.

A doua companie după lichiditatea generată este Fondul Proprietatea, cu 7,5 milioane de lei, incluzând un schimb deal de 3,5 milioane de lei. Titlurile au terminat şedinţa pe plus cu 0,4%, raportat la închiderea din ziua precedentă.

Banca austriacă Erste a consemnat un declin de 3,5%, pe un rulaj de 2 milioane de lei.

Tot în sectorul bancar, titlurile Banca Transilvania au crescut cu 0,6%, pe o lichiditate de 496.600 de lei.

Transferuri de peste 1 milion de lei au mai înregistrat Transgaz (TGN), cu 2,38 milioane de lei, SIF Moldova (SIF2), cu 2,05 milioane de lei, BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 1,26 milioane de lei, şi Transelectrica (TEL), cu 1,01 milioane de lei.

Indicele extins BET XT a avansat cu 0,2%, iar BET BK a stagnat.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb