BVB şi RASDAQ Bursa a închis în creştere uşoară, urmând pieţele dezvoltate din Europa

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 iulie 2014

Bursa a închis în creştere uşoară, urmând pieţele dezvoltate din Europa

Claudiu Cazacu, XTB: "Situaţia din Ucraina a fost tratată cu mai puţină nervozitate"

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere uşoară şedinţa de marţi, urmând trendul de pe pieţele dezvoltate, în timp ce lichiditatea s-a situat la un nivel mai scăzut, caracteristic perioadei de vară.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au avansat cu 0,4%, pe o lichiditate de 35,45 milioane de lei (7,98 milioane de euro). BET Plus cuprinde cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

BET NG, indicele titlurilor din sectorul energetic a crescut cu 0,8%, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,84%.

"A fost o sesiune relativ calmă, piaţa de la Bucureşti mergând în siajul burselor dezvoltate. Variaţii pozitive mici, sub 1% pentru BET şi BET FI, de aproximativ două ori mai mici decât ale indicelui german DAX, reflectă o anumită atitudine de distanţare pentru analiză - ori pentru vacanţă - luată de traderi vis-a-vis de piaţa locală. Pieţele globale au postat reveniri moderate, găsind în datele economice argumente pentru o politică monetară relaxată în SUA şi zona euro, în timp ce situaţia din Ucraina a fost tratată cu mai puţină nervozitate. Volumele de tranzacţionare au fost mai mici, lichiditatea fiind însă în general mai scăzută în această perioadă a anului", a declarat Claudiu Cazacu, analist şef la firma de brokeraj XTB România, citat de Mediafax.

Titlurile Romgaz (SNG) au înregistrat marţi cea mai ridicată lichiditate pe bursă, cu transferuri de tip deal de 14,05 milioane de lei, la care se adaugă tranzacţii de 1,227 milioane de lei. Acţiunile producătorului de gaze au închis în urcare cu 0,1%.

Tranzacţii semnificative au înregistrat şi acţiunile Fondului Proprietatea, cu un rulaj de 5,08 milioane de lei, preţul acţiunilor închizând în scădere cu 0,36%.

Lichidităţi de peste 1 milion de lei au fost înregistrate şi cu acţiunile SIF Transilvania (SIF3) - 2,83 milioane de lei, OMV Petrom (SNP) - 1,6 milioane de lei, Electrica (EL) - 1,18 milioane de lei, şi SIF Banat Crişana (SIF1) - 1,03 milioane de lei.

De asemenea, titlurile Transgaz (TGN) au făcut obiectul a două tranzacţii deal în valoare cumulată de 2,05 milioane de lei.

Indicele extins BET XT a închis în creştere cu 0,5%, iar BET BK a avansat cu 0,6%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb