BVB şi RASDAQ Bursa a închis în scădere, cu lichiditate generată de Fondul Proprietatea şi Electrica

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 august 2014

Bursa a închis în scădere, cu lichiditate generată de Fondul Proprietatea şi Electrica

Schimburile derulate de investitori cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP) şi Electrica (EL) au generat vineri circa trei sferturi din rulaj, pe o piaţă care a terminat săptămâna pe plus, chiar dacă a înregistrat vineri a doua şedinţă de declin începând de luni.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, au scăzut cu 0,7%, dar au terminat săptămâna cu un avans de 0,8%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile au ajuns la 26,6 milioane de lei (6 milioane de euro), cu mai mult de jumătate din această sumă înregistrată în a doua parte a zilei.

Investitorii au operat schimburi cu acţiuni Fondul Proprietatea în valoare de 11,58 milioane de lei, din care 8,46 milioane de lei prin trei transferuri de tip deal, realizate în urma unor negocieri directe. Cotaţia societăţii a stagnat faţă de ziua anterioară.

Indicele BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,2%, în timp ce BET NG, al companiilor din energie, a coborât cu 0,7%, în linie cu piaţa.

Electrica a fost vineri a doua companie după contribuţia la lichiditatea pieţei, cu 7,7 milioane de lei, din care 5,75 milioane de lei printr-un schimb deal. Acţiunile companiei au închis în urcare cu 0,4%, la 11,06 lei,

Preţul acţiunilor Electrica a ajuns astfel la cel mai ridicat nivel începând din 4 iulie, când compania s-a listat pe bursă şi a închis cu 11,25 lei/titlu.

Doar Transelectrica (TEL) a mai depăşit pragul de lichiditate de 1 milion de lei, susţinută de un deal în valoare de 560.000 de lei. Schimburile totale cu titluri ale companiei s-au situat la 1,38 milioane de lei, în timp ce preţul din finalul şedinţei a fost cu 1,25% mai mic faţă de ziua anterioară.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,7%, iar BET BK a coborât cu 0,4%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb