BVB şi RASDAQ Bursa a închis săptămâna pe "roşu"

G.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 septembrie 2014

Bursa a închis săptămâna pe "roşu"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de vineri, după o săptămână de creşteri constante.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât procentual cu 0,13%. Lichiditatea pieţei BVB s-a cifrat la 15,17 milioane lei (3,45 milioane euro). Noul indice BET Plus a scăzut şi el, cu 0,12%.

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, a avut cea mai mare depreciere dintre toţi indicii, de 0,26%.

Nicu Grigoraş, broker la Intercapital Invest, consideră evoluţia bursieră de vineri ca fiind similară cu cea a pieţelor internaţionale. "Este o reacţie normală a pieţelor la deciziile de joi ale Băncii Centrale Europene. După creşterile, atât pe piaţa internă cât şi internaţională, din cursul zilei de joi, era de aşteptat scăderea de vineri".

Brokerul este de părere că investitorii stau şi analizează care sunt efectele pe care le vor produce hotărârile BCE.

Banca Centrală Europeană a redus joi dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul-record de 0,05%, de la 0,15%. De asemenea, a fost redusă şi rata la depozitele constituite de bănci, de la -0,1% la -0,2%.

Acţiunile Fondul Proprietatea (simbol FP) au închis şedinţa în scădere cu 0,06%, până la preţul de 0,8815 lei/unitate.

Indicele BET-NG, al companiilor din energie, s-a depreciat cu 0,19% în şedinţa de vineri. Titlurile Romgaz (simbol SNG) au stagnat la valoarea de 36 lei/unitate. "Romgaz" (SNG) a deschis săptămâna de tranzacţionare la un preţ de 36,3 lei/acţiune, închizând însă ziua de luni în scădere cu 0,27%, la 36,2 lei/unitate. În decursul săptămânii, titlurile companiei au suferit o corecţie, ajungând la un minim de 35,49 lei, însă, în timpul şedinţei de joi, 4 septembrie, şi-au revenit până la un preţ unitar de 36 lei/acţiune.

Închiderea de vineri a titlurilor "Romgaz" a fost în scădere cu 0,82% faţă de deschiderea de luni. La acest nivel, capitalizarea bursieră a companiei este de 13,87 miliarde lei.

Acţiunile Electrica (simbol EL) au închis vineri în avans cu 0,41%, la nivelul unitar de 12,17 lei.

"Electrica" (EL) a fost vedeta săptamânii pe bursă, titlurile companiei crescând în mod constant, de la o zi la alta. După ce, luni, acţiunile EL au închis la preţul de 11,55 lei/unitate, vineri acestea au atins un nou maxim, de 12,17 lei/titlu, nivel la care au şi închis şedinţa.

Capitalizarea bursieră a "Electrica" este de 4,21 miliarde lei.

Nicu Grigoraş consideră evoluţia companiilor din sectorul energetic ca fiind foarte bună, peste media pieţei.

Domnia sa este de părere că energeticele vor fi unele dintre cele mai căutate companii de către investitori şi vor aduce randamente peste medie.

"Transgaz" a închis săptămâna la un preţ per acţiune de 227,9 lei, în creştere cu 1,74% faţă de deschiderea de luni. Acţiunile companiei de stat "Transgaz" (TGN), au deschis săptămâna trecută la un preţ unitar de 224 lei, închizând însă şedinţa de luni, cu o uşoară scădere (0,08%), la 223,9 lei/unitate. Totuşi, în decursul săptămânii, titlurile companiei au avut un trend crescator, ajungând joi la maximul de 228 lei/acţiune.

Titlurile "Transelectrica" au marcat, în şedinţa de vineri maximul săptămânii, când unele tranzacţii s-au desfăşurat la o cotaţie de 24,29 lei/unitate. Titlurile companiei au deschis săptămâna la preţul de 23,25, crescând, până vineri, cu 3,65%, la 24,1/unitate.

Capitalizarea bursieră a TEL este de 1,766 miliarde lei.

Rulajul pe piaţa RASDAQ a fost 314,57 mii lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb