BVB şi RASDAQ Bursa a stagnat, pe o lichiditate în creştere datorită unor deal-uri

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 ianuarie 2012

Bursa a stagnat, pe o lichiditate în creştere datorită unor deal-uri

Bursa de la Bucureşti a stagnat vineri, într-o piaţă în care creşterile din prima parte a zilei au încetinit spre închidere, pe o lichiditate în creştere şi asigurată în proporţie de 33% de tranzacţii negociate cu acţiuni SIF Oltenia (SIF5), SIF Moldova (SIF2) şi Transelectrica (TEL).

Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua la preţuri peste ultimele cotaţii de joi, piaţa urmând linia burselor externe. Punctul maxim de creştere a fost atins la ora 11:00, când indicele general al pieţei, BET-C, se plasa cu 0,8% peste nivelul de joi. În ultima oră, creşterile au încetinit, în condiţiile în care pieţele europene au început să scadă, influenţate de informaţii potrivit cărora, Standard&Poor's (S&P) este pe care să retrogradeze ratingurile mai multor state din zona euro.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu numai 0,14%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,13% peste închiderea de joi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,22%. Titlurile SIF-urilor au urcat săptămâna trecută cu 3,5% - 14%, susţinute de ordinele de cumpărare plasate de un investitor mai mare.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut nesemnificativ, cu 0,08%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

"Este clar că anul acesta investitorii vor fi orientaţi în principal către acţiunile lichide şi dacă acestea se tranzacţionează şi cu discount, cu atât mai bine", a declarat directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, Laurenţiu Floroiu, citat de Mediafax. Domnia sa a adăugat: "Astfel, sunt convins că SIF-urile vor încheia anul drept cele mai tranzacţionate acţiuni ca rulaj. Sunt încrezător că investitorii instituţionali vor fi înclinaţi să fructifice această oportunitate de a cumpăra şi a concentra în timp relativ redus câte 5% din fiecare SIF, în ciuda unui volum mediu de tranzacţionare redus şi a unui portofoliu concentrat pe acţiuni reprezentând sistemul bancar nu în cele mai bune zile ale lui. Dividendele anului financiar 2011 par a fi un motiv în plus".

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 35,4 milioane lei (8,2 milioane euro), valoare cu 23% peste rulajul de joi, de 28,8 milioane lei (6,6 milioane euro). Aproximativ 33% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de deal-uri cu acţiunile SIF Oltenia, SIF Moldova şi Transelectrica, în valoare cumulată de 11,5 milioane lei (2,6 milioane euro).

"Nu ştiu în ce măsură volumele vor creşte în acest an, deocamdată ele sunt la jumătate faţă de media anului trecut. Nu sunt convins că la finele lui 2012 media zilnică de tranzacţionare o va depăşi pe cea din 2011, de 11 milioane euro. Pe termen scurt, însă, în funcţie şi de cât de volatile vor fi pietele, mă aştept ca volumele să crească, dar fiind preponderent determinate de acţiunile lichide, precum SIF-urile, Fondul Proprietatea şi băncile", a afirmat Floroiu.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 8,6 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,68%, la 0,4299 lei.

Cu titlurile SIF Oltenia au fost realizate trei deal-uri prin care a fost transferat un pachet reprezentând 1% din capitalul social. Acţiunile au fost cedate la un preţ de 1,165 lei, cu 3,65% peste ultimul preţ de joi, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 0,44%, la 1,119 lei. Exceptând deal-urile, cu titlurile societăţii au fost realizate transferuri de 2,3 milioane de lei.

Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, crede că interesul investitorilor pentru acţiunile SIF-urilor este influenţat şi de faptul că după creşterea pragului de deţinere la 5%, jucătorii pot avea un cuvânt mai greu de spus în AGA, fie pentru decizii importante, precum schimbarea conducerilor sau majorări de capital.

"Deal-urile cu acţiunile SIF Oltenia pot conduce la ideea unui transfer de pachete între doi investitori care acţionează concertat şi deţineau 2%. Dacă anterior, când pragul era de 1%, pachetul era împărţit pe două portofolii, acum unul a preluat pachetul celuilalt. Important este că volumele mari de pe SIF-uri pot angrena toată piaţa şi pot scoate din amorţire alte acţiuni", a afirmat Murgoci.

Tranzacţii negociate au fost realizate şi cu acţiuni SIF Moldova (2,7 milioane lei) şi Transelectrica (2,1 milioane lei). Titlurile SIF Moldova au fost transferate la 1,235 lei, cu 1,65% peste ultima cotaţie de joi, iar acţiunile Transelectrica la un preţ de 17,5 lei, cu 0,57% sub nivelul şedinţei precedente.

Pe piaţa principală, titlurile SIF Moldova au crescut cu 1,23%, la 1,23 lei, iar acţiunile Transelectrica au avansat cu 0,63%, la 17,71 lei. Titlurile SIF Moldova au consemnat un rulaj de 4,7 milioane lei, iar acţiunile Transelectrica au înregistrat transferuri de 281.000 de lei.

Pe segmentul de piaţă destinat derivatelor au fost transferate produse structurate, de 1,8 milioane lei, şi contracte futures, de 164.000 de lei. Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 37,4 milioane lei (8,6 milioane euro). Rulajul este cu 10% peste valoarea de joi, de 33,8 milioane lei (7,7 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, societatea "Albalact" (simbol ALBZ) a fost, vineri, în topul celor mai lichizi emitenţi, cu transferuri de 39.876 lei. În total au fost schimbate 229.829 de acţiuni ALBZ, reprezentând 0,035% din capitalul social. Cotaţia de referinţă s-a depreciat cu 3,29%, la 0,1730 lei/titlu. Preţurile acţiunilor ALBZ au variat între 0,1700 şi 0,1795 lei/titlu.

"SC de Construcţii Napoca" Cluj-Napoca (simbol NAPO) a avut, vineri, transferuri de 24.389 lei. Au fost schimbate 16.258 de acţiuni, iar cotaţia de referinţă pentru acţiunile NAPO a crescut cu 3,44%, la 1,5 lei/titlu. Preţul minim al acţiunilor NAPO a fost de 1,47 lei/titlu, iar cel maxim de 1,54 lei/titlu.

"Iproeb" (simbol IPRU) a înregistrat, vineri, transferuri de 16.121 lei, fiind schimbate 14.500 acţiuni, la preţuri cuprinse între 1,1 şi 1,139 lei. Cotaţia de referinţă a stagnat, vineri, comparativ cu şedinţa precedentă.

Tranzacţiile încheiate, vineri, pe piaţa Rasdaq au totalizat 158.025 lei.

Indicele Raq-C, care arată evoluţia acţiunilor pe piaţă, a crescut cu 0,40%, la 1.598 puncte.

Indicele Raq-I, care arată oscilaţia acţiunilor pe piaţă de la categoria întâi, a stagnat la 956 puncte.

Indicele Raq-II, care indică preţul acţiunilor de la categoria a doua, a crescut cu 2,46%, la 2.065 puncte. (ALEXANDRU SÂRBU)

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb