Bursa de la Bucureşti a urmat din nou evoluţia burselor externe şi a scăzut cu 0,41%, într-o piaţă apatică şi unde investitorii nu au reacţionat vizibil la datele publicate de Institutul Naţional de Statistică privind contracţia PIB-ului în al treilea trimestru, acestea fiind deja anticipate.
Piaţa a debutat pe scădere uşoară, de 0,15%, fără reacţie la datele privind evoluţia PIB-ului în trimestrul al treilea. Apoi, cotaţiile au continuat să scadă, în linie cu evoluţia burselor vest-europene, mai ales după publicarea datelor privind evoluţia economiei din zona euro, care au arătat că aceasta a intrat oficial în recesiune tehnică, pentru a doua oară în ultimii trei ani.
"În mare parte, piaţa a reacţionat astăzi la rezultate financiare punctuale dacă ne uităm la cazurile acţiunilor Dafora şi Condmag (care au scăzut cu circa 7% - n.r.). Probabil că reacţia la PIB va fi vizibilă în perioada următoare prin rebalansarea de portofolii. Cel mai probabil, alocarea de capital pentru România va rămâne la un nivel relativ redus, faţă de pieţele din regiune. Reacţia la PIB-ul din zona euro a fost mai mult o corelare cu pieţele din regiune", a afirmat un broker, citat de Mediafax.
Produsul Intern Brut al României a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, astfel că la nouă luni creşterea economică s-a limitat la 0,2%, indicând un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.
La închiderea pieţei principale de la BVB, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,85%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,88% sub nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,82%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,34% sub nivelul şedinţei precedente.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,02%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 14,6 milioane lei (3,2 milioane euro), valoare cu 20% mai decât rulajul de miercuri, de 12,2 milioane lei (2,7 milioane euro). Aproape 60% din lichiditatea de joi a fost asigurată de acţiunile SIF Transilvania (2,7 milioane lei), SIF Banat-Crişana (2,6 milioane lei), SIF Oltenia (1,8 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (1,5 milioane lei).
"În ultimele zile, pe SIF-uri a fost un vânzător mai agresiv, însă în această zonă de preţ mai mulţi investitori instituţionali par să găsească atractive acţiunile, astfel că am văzut ordine mai mari de cumpărare în piaţă", a spus brokerul.
Acţiunile SIF Transilvania au încheiat în scădere cu 1,67%, la 0,59 lei, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana au stagnat la 1,11 lei.
Totodată, au fost realizate şi patru deal-uri cu acţiuni SIF Transilvania (885.000 de lei), SIF Oltenia (856.000 de lei), SIF Banat-Crişana (831.000 de lei) şi BRD (724.000 de lei).
"Probabil că lichiditatea va rămâne relativ scăzută şi în perioada următoare, iar după finalizarea sezonului de raportări financiare vom vedea o rebalansare a portofoliilor. Mă aştept ca piaţa românească să rămână corelată cu pieţele internaţionale, iar rezultatul alegerilor din decembrie şi evenimentele ulterioare ar putea dinamiza puţin ultimele săptămâni din acest an", a afirmat brokerul.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 304.000 de lei, valoare de patru ori sub rulajul de miercuri, de 1,2 milioane lei. Peste 88% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de un deal cu 32% din acţiunile firmei Comargros Piteşti (749.000 de lei) şi de tranzacţii cu acţiunile firmei imobiliare Univers Râmnicu Vâlcea (310.000 de lei).
Titlurile Prospecţiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 137.000 de lei, iar preţul a avansat cu 1,7%, la 0,1434 lei.