BVB şi RASDAQ Bursa închide pe verde, dar SIF-urile scad

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 noiembrie 2014

Bursa închide pe verde, dar SIF-urile scad

Bursa a închis pe plus şedinţa de vineri, cu un rulaj ridicat, de 72 de milioane lei, din care aproape jumătate au fost tranzacţii cu titlurile Fondul Proprietatea, în timp ce societăţile de investiţii financiare au suferit corecţii, după ce Guvernul a renunţat la eliminarea pragurilor de deţinere.

Prevederea referitoare la eliminarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF), de 5% din totalul acţiunilor, a fost retrasă din ultima variantă a proiectului de lege privind modificarea legii pieţei de capital, publicată vineri de Ministerul Finanţelor.

În ciuda liniei ascedente din perioada care a urmat datei de 16 octombrie, când MFP a publicat primul proiect de modificare a legislaţiei pieţei de capital, care prevedea eliminarea pragurilor de deţinere, acţiunile SIF-urilor au scăzut încă de la deschidere şi s-au menţinut pe roşu pe toată durata şedinţei.

Cea mai amplă scădere a indicelui BET-FI, care sintetizează evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, a fost înregistrată chiar după publicarea proiectului, după ora 16:00, dar ulterior unele acţiuni au mai recuperat.

SIF Banat-Crişana a avut o cădere de aproape 2% la nivelul cotaţiilor, fiind secondată de SIF Transilvania, cu -0,5% şi SIF Moldova cu -0,47%. SIF Muntenia a coborât nesemnificativ, în timp ce SIF Oltenia a stagnat.

Cu tranzacţii de 33 milioane lei, Fondul Proprietatea a fost cea mai căutată acţiune, dar a urcat la nivelul preţului cu numai 0,1%, la 0,9405 lei/unitate.

Pe poziţia secundă ca lichiditate s-a plasat Electrica, cu transferuri de 8,8 milioane lei şi o creştere a cotaţiilor de 0,67%, la 12,090 lei/acţiune, potrivit Mediafax.

Romgaz a cumulat transferuri de 6,44 milioane lei în piaţa regular, dar şi două tranzacţii speciale în sumă de 7,47 milioane lei. Ultimul preţ din piaţă a fost de 34,160 lei/acţiune, în creştere cu 0,7%, iar transferurile speciale s-au operat la 34,200 lei/acţiune, cu 0,8% peste referinţă.

Principalii indici ai pieţei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au crescut cu aproape 0,7%, după un avans de 0,2% în şedinţa precedentă. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Indicele BET -NG al companiilor energetice şi-a limitat creşterea din prima parte a zilei şi a închis la plus 0,6%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb