BVB şi RASDAQ Cel mai redus rulaj din ultimele 14 luni

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 noiembrie 2014

Cel mai redus rulaj din ultimele 14 luni

Bursa de la Bucureşti a închis ieri în stagnare, pe cel mai redus rulaj din ultimele 14 luni, după ce activitatea din piaţa locală a fost influenţată de apetitul mai redus al investitorilor străini.

Principalii indici ai pieţei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în stagnare, în timp ce la mijlocul şedinţei s-au situat pe minus cu doar 0,1%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Transferurile au totalizat doar 9,14 milioane de lei (2,06 milioane de euro), inclusiv cele derulate pe piaţa deal. Cel mai recent, rulajul bursei a coborât sub 10 milioane de lei faţă de 16 iunie, când operaţiunile s-au ridicat la 9,8 milioane de lei, iar o activitate mai slabă a fost înregistrată în prima parte a lunii septembrie, cu un total al schimburilor de 4,77 milioane de lei.

"Nu consider că rulajul redus este legat de contextul alegerilor. Bursa de la Bucureşti nu are investitori instituţionali puternici. Cotaţiile şi trendul sunt date de investitorii străini, iar lichiditatea foarte scăzută arată un apetit mai redus al acestora. Rezultatul alegerilor a fost văzut pozitiv în afara ţării, dar piaţa locală este afectată de un stres înregistrat în rândul investitorilor de pe marile burse, cu piaţa din SUA aproape de nivelul maxim şi după o creştere de mai mulţi ani, dar cu fundamente slabe acum, în Europa", a declarat şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, citat de Mediafax.

Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct, Tradeville, ne-a spus: "În primele zile bursiere de după alegeri, impactul rezultatelor scrutinului prezidenţial nu a fost deloc unul notabil, pe fondul mai multor motive, care ţin atât de aspecte specifice, cât şi de caracteristicile pieţei.

În prima categorie intră faptul că implicaţiile acestui rezultat la nivelul executivului nu sunt clare. Nu au avut loc fluctuaţii majore în cursul de schimb al leului faţă de euro şi întrucât nu sunt indicaţii că această stabilitate ar fi fost întreţinută artificial, considerăm că raţionamentul pieţei este că nu există încă suficiente elemente pentru a bănui o schimbare a majorităţii din Parlament, rolul preşedintelui în Executiv nefiind unul central. Există, însă, posibilitatea ca Guvernul să fie mai puţin dornic să susţină reformele structurale în perspectiva unei coabitări şi a alegerilor parlamentare din 2016".

Domnul Dumitrescu a adăugat că pieţele internaţionale sunt în acest moment mai degrabă indecise, cea americană oscilând în jurul valorilor record maxime, bursa germană încercand să recupereze cele circa 10% care o despart de maximele sale istorice şi pietele asiatice penduland în jurul valorilor recente în urma cifrelor negative privind economia Japoniei, dar şi a zvonurilor ulterioare privind alegerile anticipate şi amânarea creşterii TVA în Japonia.

În opinia analistului, Bursa locală nu este sensibilă pe termen scurt la schimbările politice: "Ea tinde să răspundă în special la anunţuri punctuale de politici economice şi mai puţin la ştiri generale privind câştigătorii alegerilor. Acest lucru este determinat atât de tendinţa guvernelor locale, indiferent de coloratură, de a se alinia cerinţelor organismelor financiare internaţionale, cât şi de reprezentarea insuficientă a tuturor sectoarelor economiei la bursa de la Bucureşti."

Doar acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi cele ale firmei de brokeraj SSIF Broker (BRK) au trecut de pragul de 1 milion de lei în privinţa rulajului, însă în ambele cazuri cu sprijinul substanţial al tranzacţiilor de pe segmentul deal al bursei.

Astfel, operaţiunile cu titluri BRD au ajuns la 1,65 milioane de lei, iar preţul a închis în urcare cu 1,5%. Prin deal-uri au avut loc două transferuri cu acţiuni BRD, totalizând 1 milion de lei.

Tot pe segmentul deal a avut loc şi un schimb cu acţiuni SSIF Broker în valoare de 1,4 milioane de lei pentru un pachet de 3,3% din firma de brokeraj. În piaţa regular, acţiunile au scăzut cu 3,1%, după transferuri de 50.000 de lei.

Indicii BET XT şi BET BK au stagnat.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb