Bursa a încheiat în creştere cu 0,39%, într-o piaţă apatică şi unde tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), SIF Transilvania (SIF3) şi deal-uri cu titlurile OMV Petrom (SNP), BVB (BVB), SIF Oltenia (SIF5) şi BRD (BRD) au ridicat lichiditatea la aproape 20 milioane lei.
Piaţa a fost pe creştere uşoară încă din primele minute şi, la fel ca în precedentele şedinţe, volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse în majoritatea cazurilor. La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 500.000 de lei consemnau doar acţiunile emise de 5 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Investitorii au transferat în total acţiuni de 19,8 milioane lei (4,4 milioane euro), valoare de aproape două ori sub rulajul şedinţei precedente, de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro). Lichiditatea de joi a fost asigurată în principal de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, OMV Petrom, precum şi de mai multe deal-uri.
În şedinţa de luni, rulajul a fost acoperit în proporţie de 73% de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,6 milioane lei), SIF Transilvania (1,9 milioane lei), precum şi de deal-uri cu 1,48% din acţiunile BVB (2,2 milioane lei), cu acţiuni OMV Petrom (3,8 milioane lei), precum şi cu titluri SIF Oltenia (1,3 milioane lei) şi BRD (354.000 de lei).
"Situaţia pe piaţa de capital nu cred că se va modifica semnificativ până la sfârşitul anului. Va fi aceeaşi stare de apatie, iar pe alocuri vom mai vedea câte o companie care va ieşi în evidenţă. Evoluţia nehotârâtă a pieţelor internaţionale, alegerile parlamentare, lipsa unei perspective economice pozitive pentru economia României, toate acestea acţionează negativ asupra percepţiei investitorilor şi nu putem vedea o revenire a volumelor", a declarat şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula, citat de Mediafax.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,34%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,54% peste şedinţa precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,83%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,87%.
Totodată, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,56%.
"Pe finalul anului cred că vom vedea o evoluţie pozitivă a pieţei, dar în continuare fără volume mari. Evoluţia pieţei într-o lichiditate scăzută nu este foarte concludentă, dar va trebui să ne obişnuim cu acest gen de piaţă, cel puţin până când vom vedea una-două noi listări ale unor companii importante", a mai spus brokerul.
Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 4,6 milioane lei şi, respectiv, de 1,9 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,65%, la 0,5405 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au crescut cu 2,19%, la 0,6535 lei.
Deal-ul cu 1,48% din acţiunile BVB a fost realizat la 20 lei/titlu, preţ similar ultimei cotaţii de joi. Pe piaţa principală, acţiunile BVB au încheiat în stagnare, la 20 de lei, pe un rulaj de doar 31.000 de lei. În şedinţa de miercuri, aceste acţiuni au atins cel mai redus nivel de la listare, de 19,66 lei, iar joi au revenit la nivelul de 20 de lei.
Încă de săptămână trecută în piaţă au fost plasate mai multe ordine de vânzare, care au dus preţurile continuu în jos, ceea ce brokerii au interpretat ca fiind încercarea unui investitor mai mare de a vinde un volum mai ridicat. Prin deal-ul de luni, este posibil ca acest investitor să fi terminat de vândut şi, astfel, presiunea la vânzare să se mai fi redus.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 316.000 de lei, valoare de două ori sub rulajul de joi, de 652.000 de lei. Aproape două treimi din lichiditatea de joi a fost asigurată de un deal cu 2,44% din acţiunile firmei El-Co Târgu Secuiesc, de 409.000 de lei.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1%, susţinute de publicarea unor date pozitive privind industria manufacturieră în zona euro şi în SUA, precum şi un program de răscumpărare de obligaţiuni de 10 miliarde euro anunţat de Grecia.