BVB si RASDAQ Cotele de avarie duc BVB spre cea mai slabă evoluţie a anului

V.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iunie 2013

Cotele de avarie duc BVB spre cea mai slabă evoluţie a anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au aflat pe tot parcursul şedinţei de tranzacţionare de ieri în scădere, menţinându-se la cote de avarie. Piaţa a încheiat a treia zi a săptămânii în scădere cu 0,83%, indicele compozit BET-C ajungând la 2.924,88 puncte.

Şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost una din cele mai slabe ale acestui an, potrivit lui Ciprian Bârsan, broker la Transilvania Capital. Domnia sa ne-a declarat: "După primele zile ale lunii, putem spune că nu ne mai aşteptăm la o vară spectaculoasă. Şedinţa de tranzacţionare de azi (n.r. ieri) a fost deplorabilă. Nu a fost cea mai slabă de anul acesta, dar cu siguranţă s-a numărat printre cele mai slabe. Lichiditatea a fost foarte scăzută, de doar 3,5 milioane de euro. Aspectul cel mai important al zilei a fost faptul că nu s-a realizat nicio tranzacţie de tip Deal. Volumele tranzacţionate azi (n.r. ieri) de inves-titori au fost neînsemnate. Instituţionalii nu au fost prezenţi în piaţă".

Scăderea de pe BVB este rezultanta corecţiilor indicilor din pieţele externe, punctul de pornire fiind în SUA, ne-a explicat Nicu Grigoraş, broker la SSIF Intercapital Invest. Domnia sa ne-a declarat: "Marea majoritate a indicilor de pe pieţele externe s-au corectat, lucru care a dus şi la corecţii pe BVB. Punctul de plecare au fost comentariile recente ale guvernatorului Băncii Centrale din SUA (n.r. FED). Actualmente, în SUA se dezbate măsura în care cumpărările de bonduri vor continua în acelaşi ritm ca până acum şi dacă se vor mai injecta bani sau nu pe piaţă. La noi au început să se vadă scăderi pe bursă aproximativ în acelaşi moment. Corecţiile de la noi nu sunt foarte mari, dar poate fi un început pentru o perioadă mai lungă de avarie. Din a doua jumătate a anului 2012, BVB nu a mai avut perioade de scăderi, aşa că era de aşteptat momentul în care aveau să apară o serie de şedinţe de tranzacţionare mai slabe".

În şedinţa de ieri au fost tranzacţionate acţiuni de aproape 15,7 milioane de lei (3,54 milioane euro).

Toate cele cinci SIF-uri au încheiat şedinţa de ieri în scădere. Astfel, titlurile SIF Banat Crişana (simbol SIF1) au coborât cu 2,36%, la 1,2 lei/unitate, ale SIF Moldova (simbol SIF2) s-au micşorat cu 2,24%, la 1,22 lei/unitate, cele ale SIF Transilvania (simbol SIF3) au scăzut cu 2,36%, la 0,5385 lei/unitate, acţiunile SIF Muntenia (simbol SIF4) s-au diminuat cu 2,26%, la 0,692 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) au coborât cu 1,41%, la 1,4 lei/unitate.

Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) au revenit pe scădere, la 0,654 lei/unitate, corecţie de 0,46%. Acest lucru a condus la micşorarea cu 1,51% a indicelui BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), acesta ajungând la 24.904,44 puncte şi consemnând cea mai semnificativă scădere din rândul indicilor interni.

Indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 1,05%, la 1.059,56 puncte, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a înregistrat s-a diminuat cu 0,83%, la 5.417,93 puncte, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,13%, la 492,46 puncte, iar BET-NG, indicele titlurilor companiilor din sectorul energetic, a încheiat ziua în scădere, cu 1,01%, la 649,31 puncte.

Cele mai mari creşteri după preţ au aparţinut, la finalul şedinţei de tranzacţionare de ieri, titlurilor Transilvania Construcţii (simbol COTR), care au crescut cu 9,38%, ajungând la 35 lei/unitate, în timp ce scăderile de preţ semnificative au fost înregistrate de titlurile Contor Group (simbol CGC), care s-au diminuat cu 3,75%, la 0,0359 lei/unitate, şi Mefin (simbol MEF), care au scăzut cu 3,39%, la 2,71 lei/unitate.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb