BVB şi RASDAQ Deal-urile au dat 70% din lichiditate

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 mai 2014

Deal-urile au dat 70% din lichiditate

Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti a fost de 69,45 milioane de lei (15,79 milioane de euro), 70% din rulaj fiind asigurat de schimburile deal cu titluri Fondul Proprietatea (FP), de 36,22 milioane de lei, OMV Petrom (SNP), de 10,55 milioane lei, şi SIF3 Transilvania, de 2,32 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,53%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu numai 0,08% peste şedinţa precedentă.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,57%. Titlurile SIF-urilor au consemnat scăderi cuprinse între 0,64% şi 1,11%, iar titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,12%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a avansat cu 0,21%, iar indicele extins BET-BK a scăzut nesemnificativ, cu 0,06%.

"Cu excepţia BET-FI şi BET-BK care au înregistrat scăderi în această şedinţă, restul indicilor reprezentativi ai BVB au terminat şedinţa în teritoriul pozitiv, aprecierile fiind însă moderate. Cea mai bună apreciere a fost consemnată de către indicele ROTX, aprecierea acestuia de 0,75% fiind în bună măsura rezultatul aprecierii consistente a acţiunilor Băncii Transilvania şi Erste Bank, cu 2,66, respectiv 1,59%", ne-a declarat Gabriel Aldea, Director General Adjunct SSIF "Intercapital Invest".

Domnia sa a adăugat: "În cazul acţiunilor Băncii Transilvania, notez faptul că astăzi (n.r. ieri) a fost ultima zi când investitorii puteau cumpăra acţiuni pentru a beneficia de acţiuni distribuite gratuit de companie (15,98 acţiuni gratuite la 100 deţinute), acesta putând fi unul dintre motivele principale pentru care investitorii au intrat la cumpărare mai hotărât în ultimele trei şedinţe.

În ceea ce priveşte acţiunile Erste Bank, astăzi (n.r. ieri) înregistrăm cea de-a cincea şedinţă consecutivă de apreciere, această tendinţă pozitivă fiind în bună măsură corelată cu evoluţia pieţelor externe".

Pe piaţa principală, rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat doar acţiunile Fondului Proprietatea (6,2 milioane lei), Banca Transilvania (4,7 milioane lei), Erste (2,7 milioane lei), BRD (2 milioane lei) şi Romgaz (cu puţin peste 1 milion de lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,12%, la 0,803 lei, iar acţiunile Erste au urmat evoluţia de pe piaţa din Viena şi au urcat cu 1,59%, la 108,7 lei.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 2,66%, la 1,93 lei.

Acţionarii TLV au aprobat, anul trecut, alocarea de acţiuni gratuite către membrii conducerii şi angajaţi.

Potrivit băncii, motivul acestei distribuiri este oferirea şi implementarea unui sistem de remunerare care să asigure respectarea principiului performanţei pe termen lung şi a unui program de fidelizare a angajaţilor pe o perioadă de cel puţin trei ani.

Preşedintele Băncii Transilvania (TLV), Horia Ciorcilă, a primit 1,02 milioane de acţiuni, în programul de fidelizare.

Banca Transilvania a înregistrat, în primul trimestru al anului, un profit brut de 123,5 milioane lei, mai mare cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, respectiv un profit net de 103,4 milioane lei, cu 22,6% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, potrivit raportului trimis Bursei de Valori Bucureşti.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 109.000 de lei, faţă de 403.000 de lei în ziua anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb