Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost, ieri, de 33,5 milioane de lei (aproximativ 7,4 milioane de euro), cu 24% mai mare decât în şedinţa de miercuri, în condiţiile unor evoluţii negative ale indicilor bursieri.
Mai mult de jumătate din valoarea schimburilor a fost realizată prin opt tranzacţii de tip "deal", în valoare cumulată de 18,9 milioane de lei. Astfel, au avut loc cinci tranzacţii cu 1.689.230 de titluri BRD, una cu 2.900.000 unităţi ale "Fondului Proprietatea" (FP) şi două cu 1.000.000 de acţiuni ale SIF1 "Banat-Crişana".
Exceptând tranzacţiile "deal", cele mai mari schimburi s-au făcut cu titluri ale Romgaz (SNG), în valoare de 3,6 milioane de lei. Cotaţia SNG a închis ziua de ieri la preţul de 34,1 de lei/unitate, în creştere cu 0,29% faţă de miercuri.
Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a spus că şedinţa de ieri a fost mai bună faţă de cea de miercuri, din punctul de vedere al lichidităţii, dar salvarea a venit din partea tranzacţiilor "deal", care au asigurat 56% din rulaj.
Domnul Milea a adăugat: "Mi-aş fi dorit să văd mai multe tranzacţii obişnuite. O lichiditate bună este atunci când foarte mulţi investitori contribuie la aceasta".
Domnia sa a remarcat tranzacţii mari pe titlurile "Romgaz", schimburi care s-au făcut la preţuri apropiate minimelor, de când SNG este în piaţă. Ion Milea ne-a mai spus: "Se fac tranzacţii mari la cele mai mici preţuri care au fost în piaţă. Până acum, un fenomen asemănător se observa la Nuclearelectrica. Totuşi, lucrurile diferă căci la Romgaz, vânzătorii nu vând în pierdere".
Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul "SSIF Broker", este de părere că, în linii mari, şedinţa de ieri a semănat cu cea de miercuri. Potrivit analistului, lichiditatea a fost scăzută, iar evoluţiile au fost mai mult negative, în special în a doua jumătate a şedinţei, în corelare cu pieţele asiatice, vest-europene şi cu cea americană.
Domnia sa a remarcat o nervozitate în pieţele externe, determinată de contracţia industriei prelucrătoare din China, dar şi de evoluţia nefavorabilă a unor indicatori din SUA, cum ar fi barometrul activităţii economice din Chicago, evoluţia sub aşteptări a vânzărilor de case, din luna decembrie, şi raportările financiare ale diverselor companii.
Andrei Rădulescu ne-a mai spus că nervozitatea a fost pricinuită şi de aşteptarea şedinţei FED de săptămâna viitoare.
"Observăm scăderi pe Bursa de la Bucureşti, dar cu menţiunea că nu sunt atât de ample precum cele din Statele Unite", a adăugat analistul.
Domnul Rădulescu a mai remarcat că, pe mapamond, costurile de finanţare au tendinţa de creştere şi că ţara noastră face notă discordantă, la noi costurile de finanţare fiind în scădere.
Analistul ne-a mai declarat: "Tranzacţiile deal au asigurat 56% din rulajul de ieri. Dacă excludem aceste schimburi, a fost practic o şedinţă foarte slabă. Mai observ scăderi pe sectorul bancar. Titlurile BRD au scăzut cu 0,55%, până la 9,05 de lei, ale Băncii Carpatica (BCC) au coborât cu 3,1%, până la 0,072 lei, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania au stagnat, la 1,745 lei. Fondul Proprietatea face notă discordantă cu piaţa şi se apreciază cu 0,31%. În sectorul energetic, avem o evoluţie mixtă, Transelectrica (TEL) a crescut cu 0,39%, fiind la polul pozitiv, iar la polul negativ s-a plasat OMV Petrom (SNP), care a scăzut cu 0,7%".
Toţi indicii de la BVB au avut evoluţii negative în şedinţa de ieri. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,12%, la 6.569,54 puncte, indicele compozit BET-C, cu 0,3%, la 3.390,15 puncte, indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a diminuat cu 0,75%, la 1.296,40 puncte. Indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi "Fondul Proprietatea" (FP), s-a depreciat cu 0,38%, la 610,80 puncte. BET-FI, care reuneşte societăţile de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea, a coborât, cu 0,76%, la 31.871,97 puncte, iar BET-NG, indice al companiilor energetice, cu 0,29%, la 675,68 puncte.
SIF-urile au avut o evoluţie descendentă în şedinţa de ieri. Astfel, acţiunile SIF "Banat-Crişana" (simbol SIF1) s-au micşorat cu 1,71%, la 1,3810 lei/unitate, cele ale SIF "Moldova" (simbol SIF2) cu 0,99%, la 1,4950 lei/unitate, cele SIF "Transilvania" (simbol SIF3) cu 1,09%, la 0,6800 lei/unitate, cele ale SIF "Muntenia" (simbol SIF4) cu 1,85%, la 0,9300 lei/unitate, iar cele ale SIF "Oltenia" (simbol SIF5), au închis cu un minus de 0,49%, la 2,0300 lei/unitate.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au făcut schimburi de acţiuni în valoare de 340.682 de lei, faţă de 482.722 lei în şedinţa de marţi.