BVB şi RASDAQ Deal-urile au salvat din nou lichiditatea

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 februarie 2013

Deal-urile au salvat din nou lichiditatea

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,83%, într-o piaţă unde majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar trei deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP) au asigurat peste jumătate din lichiditatea de 20,2 milioane lei.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost pe verde încă de la deschiderea şedinţei, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cele mai multe cazuri. La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau acţiunile emise doar de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

"Cred că amorţeala investitorilor este cauzată de incertitudinea cu privire la mersul economiei pe termen scurt şi mediu, precum şi de apatia manifestată de politicieni cu privire la economia noastră. Investitorii străini nu îşi manifestă din plin prezenţa şi asta cântăreşte mult în ochii investitorului autohton. Din când în când mai apare câte o tranzacţie mai răsărită, dar cu o floare nu se face primăvară", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, citat de Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în stag­nare, o variaţie nesemnificativă fiind înregistrată şi de indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româ­neşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

De asemenea, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a încheiat în staţionare.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu doar 0,09%.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a înregistrat cea mai vizibilă variaţie dintre indici, avansând cu 2%. Evoluţia a fost susţinută în principal de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 14,78%, la 0,0497 lei.

Brokerii spun că cel mai probabil evoluţia acţiunilor Rompetrol Rafinare a continuat să fie determinată de un interviu acordat Bloomberg, săptămâna trecută, de către vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus că Rompetrol Group vrea să răscumpere acţiunile Rompetrol Rafinare primite de stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

În urma interviului, acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat în trei zile cu peste 27%, pentru ca apoi în şedinţa de vineri să înregistreze un recul uşor, de 2%, iar luni să urce din nou.

"De când a apărut ştirea cu privire la posibilitatea răscumpărării de către acţionarul majoritar a pachetului deţinut de statul român la Rompetrol Rafinare, preţul acţiunii a crescut semnificativ, investitorii pariind pe preţul posibil al respectivei tranzacţii. Se mizează pe o posibilă ofertă de preluare sau chiar de delistare (după ce se încheie tranzacţia dintre stat şi Rompetrol), preţul la care s-ar putea realiza aceste operaţiuni fiind miza investorilor", a afirmat brokerul.

Acţiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzacţionare pe bursă reprezintă doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni.

Evoluţia acţiunilor Rompetrol Rafinare în şedinţa de luni a venit pe al nouălea rulaj din piaţă, de 166.000 de lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 20,2 milioane lei (4,6 milioane euro), valoare cu 55% pes­te cea de vineri, de doar 13 milioane lei (2,9 milioane euro). Mai mult de jumătate din lichiditatea de luni a fost asigurată de trei deal-uri cu 0,13% din titlurile Fondului Proprietatea, în valoare de 10,6 milioane lei (2,4 milioane euro).

Două deal-uri au fost realizate la preţul de 0,595 lei, cu 1,28% peste închiderea de vineri, iar ultima tranzacţie negociată a fost operată la 0,59 lei, preţ cu 0,43% peste şedinţa anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb