BVB şi RASDAQ Încrederea limitată a investitorilor determină scăderi continue pe BVB

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 iunie 2013

Încrederea limitată a investitorilor determină scăderi continue pe BVB

Contextul turbulent de la nivel mondial continuă să se resimtă şi pe piaţa autohtonă, cu toate că acţiunile locale se corelează timid cu volatilitatea din pieţele internaţionale, potrivit specialiştilor. Ieri, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a continuat seria scăderilor, orice ameliorare fiind de scurtă durată şi fără efecte pe termen lung. Indicele compozit BET-C a ajuns, la finele şedinţei de tranzacţionare de ieri, la 2.891,04 puncte, scădere de 0,68%.

Toţi indicii bursieri interni au consemnat corecţii în şedinţa de tranzacţionare de ieri, fiind pe tot parcursul zilei pe minus.

Trendul descendent se datorează, de aproximativ o lună, comportamentului de prudenţă al investitorilor, potrivit lui Mihai Mureşian, director tranzacţionare la Intercapital Invest. Domnia sa ne-a declarat: "Turbulenţele pieţelor internaţionale continuă să fie simţite şi în plan local, investitorii rămânând în aceeaşi stare de prudenţă în care se află de aproape o lună de zile. Chiar dacă, cu noile scăderi, preţurile atinse devin atractive pentru cumpărători, ei nu reuşesc să aibă o forţă suficient de puternică pentru a le susţine. Acest lucru face ca piaţa locală să fie vulnerabilă la scăderi. Atâta timp cât vom vedea că starea de incertitudine actuală va continua, atât la nivel global, cât şi în plan local, nu cred că putem fi optimişti în privinţa unei reveniri a preţurilor pe un trend ascendent. Cu toate acestea, în aceeaşi măsură, aceste mişcări volatile ale preţurilor sunt un prilej bun ca piaţa să se consolideze, ele fiind pilonii unei posibile aprecieri viitoare".

Piaţa locală a avut un trend mai mult lateral, potrivit lui Simion Tihon, broker la Prime Transaction, domnia sa precizând că variaţiile indicilor au fost de sub 5% în ultima lună. Brokerul ne-a declarat: "Acţiunile româneşti se corelează deocamdată doar timid cu volatilitatea de pe pieţele internaţionale. Bursa din Japonia a scăzut cu peste 6% în ultima şedinţă, iar piaţa americană e tot mai stresată de posibilele decizii pe care FED ar putea să le anunţe în şedinţa din 19 iulie. În acest context, putem spune că piaţa autohtonă a avut un trend mai mult lateral, în ultima lună variaţiile indicilor fiind de sub 5%. Volatilitatea burselor străine a readus în atenţia speculatorilor produsele structurate. Lichiditatea acestor intrumente a crescut în ultima perioadă, investitorii cu un apetit ridicat pentru risc fiind atraşi de posibilitatea unor câştiguri semnificative într-un timp foarte scurt".

Cu excepţia titlurilor SIF Moldova (simbol SIF 2), care s-au apreciat cu 0,32%, la 1,224 lei/unitate, acţiunile celorlalte patru SIF-uri s-au depreciat ieri. Astfel, titlurile SIF Banat Crişana (simbol SIF1) s-au micşorat cu 0,73%, la 1,216 lei/unitate, ale SIF Transilvania (simbol SIF3) au scăzut cu 1,01%, la 0,539 lei/unitate, acţiunile SIF Muntenia (simbol SIF4), s-au diminuat uşor cu 0,07%, la 0,6905 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) au scăzut cu 0,85%, la 1,408 lei/unitate.

Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) au stagnat în şedinţa de ieri la 0,64 lei/unitate, lucru care, corelat cu scăderile din sfera SIF-urilor, a dictat o micşorare cu 0,32% a indicelui BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), acesta ajungând la 24.841,09 puncte. Şi ceilalţi indici au încheiat şedinţa de ieri în scădere. Astfel, indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,45%, la 1.055,35 puncte, indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,59%, la 490,76 puncte, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a diminuat uşor cu 0,68%, la 5.363,12 puncte, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat o scădere de 1%, la 630,83 puncte.

Rulajul a continuat să fie unul mic, investitorii tranzacţionând acţiuni în valoare de 22,34 milioane de lei (4,99 milioane euro), cu toate că a fost cu aproximativ 4% mai mare decât cel din şedinţa anterioară, când au fost tranzacţionate acţiuni de 21,5 milioane lei (4,7 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, ieri, acţiuni de 220.495,27 lei (49.184,76 euro), nivel de zece ori sub cel din şedinţa anterioară, când, în urma înregistrării rezultatelor ofertei de preluare, derulată de omul de afaceri Cătălin Chelu la firma Mercur, rulajul a ajuns la 2,8 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb