BVB şi RASDAQ Lichiditate anemică, după Sărbători

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 aprilie 2014

Lichiditate anemică, după Sărbători

Bursa a crescut cu 0,49%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au revenit pe poziţii de aşteptare, transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea asigurând 54% din lichiditatea de 25,76 milioane lei (5,76 milioane de euro).

Adrian Barbulescu, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat: "Astăzi (n.r ieri) am avut de a face cu o bursă anemică, volumele fiind destul de restrânse. Lichiditatea de pe BVB a fost modestă, asta arătând faptul că o mare parte dintre investitori nu au revenit pe Bursă. În perioada aceasta ne aflăm într-o zonă de evoluţie laterală. De punctat este faptul că «deal»-ul cu Fondul Proprietatea a fost salvatorul volumelor".

În total, au fost realizate două "deal"-uri cu acţiuni FP, în sumă de 9,73 milioane lei. Totadată, pe piaţa principală, au fost transferate titluri FP, de 3,74 milioane de lei, cotaţia încheind şedinţa cu 0,06% sub nivelul precedent, la 0,8085 lei/unitate.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în creştere uşoară, cu 0,33%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,9% peste sesiunea anterioară.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,2%.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au crescut cu 0,23% şi, respectiv, cu 0,43%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Al doilea rulaj din piaţă, de 2,21 milioane lei, a fost înregistrat pentru acţiunile Transelectrica (TEL), care au crescut cu 2,72%, la 18,85 lei.

Adrian Barbulescu ne-a spus: "Este clar că interesul pentru acţiunile TEL este foarte ridicat, dividendul propus atrăgând foarte mult investitorii".

Conducerea "Transelectrica" propune acţionarilor un dividend brut per acţiune de 2,228 lei, aferent profitului din 2013, de 5,5 ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent. Suma totală care ar urma să fie distribuită este de 163.319.400 lei.

Compania transportatoare de energie electrică a înregistrat, în anul 2013, un profit net de 162,29 milioane lei, de aproape 5 ori mai mare decât în anul precedent, atunci când profitul net a fost de 34,48 milioane lei.

Conducerea "Transelectrica" afirmă că societatea este preocupată de valorificarea potenţialului energetic al României în contextul european şi va realiza investiţii semnificative în sistemul de transport al energiei electrice.

Statul controlează 58,68% din capitalul "Transelectrica".

Tot ieri, au mai fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 1,46 milioane de lei. Cotaţia SNG a încheiat şedinţa la 34,48 lei/unitate, în creştere cu 0,41%.

În topul schimburilor s-au mai clasat şi Banca Transilvania (TLV), cu transferuri de 1,29 milioane de lei, şi Transgaz (TGN), cu 1,22 milioane de lei. Acţiunile TLV au fost cotate, ieri, 1,8 lei/unitate, după ce, vineri, Bank of Cyprus şi-a lichidat participaţia de 9,9% din bancă, la 1,67 lei/unitate, pentru 82,5 milioane de euro.

SIF Muntenia a cumpărat un pachet de 4,07% din acţiunile TLV, plătind 150,3 milioane de lei (33,69 milioane de euro), iar SIF Moldova (SIF2) a preluat 3,5% din titluri, în schimbul a 128,9 milioane lei (28,9 milioane euro).

Cea mai mare creştere au înregistrat-o, ieri, acţiunile "Conpet" (COTE), care au încheiat şedinţa la 52,2 lei/unitate, cu un plus de 9,89%.

Brokerul citat ne-a precizat: "Legat de creşterea Conpet pot spune că se întâmplă acelaşi lucru ca şi în cazul titlurilor Alumil, care după propunerea de dividend a crescut foarte mult".

Fondul Proprietatea a propus acţionarilor Conpet distribuirea unui dividend mai mare din câştigul obţinut în 2013, precum şi alocarea unor dividende suplimentare, în sumă de 70 milioane lei, din rezervele constituite din profitul anilor precedenţi şi din surplusul realizat din rezerve din reevaluare.

Astfel, Fondul Proprietatea doreşte ca acţionarii Conpet (COTE) să primească un dividend brut de 3,8131 lei din profitul înregistrat în 2013, cu 11,76% mai mare faţă de cel propus de administratori. În acest caz, valoarea dividendelor ar însuma 33,01 milioane lei.

Administratorii au propus acţionarilor distribuirea unui dividend de 3,4118 lei, în valoare de 29,5 milioane lei (6,6 milioane euro), cu puţin peste cele alocate anul trecut.

Compania a înregistrat anul trecut un profit de 34,77 milioane lei (7,86 milioane euro).

Brokerul este de părere că atâta timp cât nu apar informaţii puternice, piaţa Rasdaq rămâne atractivă doar pentru investitorii mici şi speculatori. Pe piaţa Rasdaq, au fost realizate, ieri, tranzacţii de 426.628 lei, sub 100.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb