BVB şi RASDAQ Lichiditate aproape de minimul ultimei luni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 august 2014

Lichiditate aproape de minimul ultimei luni

Bursa a închis în creştere şedinţa de ieri, pe o lichiditate aproape la jumătate faţă de cea din şedinţa precedentă, în timp ce acţiunile Electrica (EL) au avansat pentru a doua şedinţă de la ieşirea titlurilor din perioada de stabilizare a preţului.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de 13,46 milioane de lei (3 milioane de euro), cu precădere în prima parte a zilei, când rulajul a depăşit 8 milione de lei.

Lichiditatea pieţei s-a situat, luni, la 20,6 milioane de lei, în timp ce minimul ultimei luni, de 11,5 milioane lei, a fost atins la mijlocul lunii iulie.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au crescut cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

"Piaţa bursieră a continuat şirul evoluţiilor din această săptămână, caracterizate de lichiditate şi volatilitate scăzută. În topul lichidităţii găsim societăţile energetice şi de utilităţi, Fondul Proprietatea deţinând din nou primul loc. Evoluţii mai bune am înregistrat pentru titlurile Nuclearelectrica şi Electrica, care a reusit să «sară» peste preţul din ofertă. Trebuie să remarcăm, în continuare, evoluţia pieţei autohtone care s-a decuplat de evoluţia pieţelor externe, unde am avut în ultimele două săptămâni scăderi de până la 10% pe piaţa germană. Este un semn încurajator, care confirmă că România devine o ţintă investiţională mai atractivă", a declarat Alin Brendea, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Prime Transaction, citat de Mediafax.

BET NG, indicele sectorului energiei, a avansat cu 0,2%, iar BET FI, compus din SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a stagnat.

Acţiunile Fondului Proprietatea au generat cel mai mare interes pentru investitori, cu o lichiditate de 3,66 milioane de lei, şi au închis în creştere cu 0,1%.

Pe poziţia a doua în topul lichidităţii se află Romgaz (SNG), cu operaţiuni totalizând 2 milioane de lei. Acţiunile producătorului de gaze naturale au scăzut cu 0,1%.

Doar două acţiuni, din sectorul bancar, au mai depăşit pragul de 1 milion de lei, respectiv Banca Transilvania (TLV), cu 1,29 milioane de lei şi BRD Groupe Societe Generale (BRD), cu 1,28 milioane de lei, din care un transfer deal în valoare de 900.000 de lei.

Acţiunile BRD Groupe Societe Generale au crescut cu 1,56%, în timp ce titlurile Banca Transilvania au urcat mai lent, cu 0,3%.

Titlurile Electrica au crescut cu 0,6% pentru a doua zi consecutiv, pe o lichiditate de 962.000 de lei, de peste trei ori mai ridicată faţă de cea din ziua precedentă. Acţiunile au închis la 11,04 lei, cotaţie egală cu cea de la finalul şedinţei din 8 iulie.

Acţiunile distribuitorului de electricitate au închis la cel mai ridicat nivel pe 4 iulie, la 11,25 lei, în timp ce maximul pe parcursul unei şedinţe a fost înregistrat la 7 iulie, de 11,28 lei.

Începând de luni, titlurile Electrica au ieşit din perioada de stabilizare, în care unii brokeri din consorţiul care a intermediat listarea au intervenit în piaţă, cumpărând acţiuni sau certificate globale de depozit cu o parte din banii atraşi în ofertă, pentru a opri scăderea preţului.

"Starea de apatie a bursei autohtone este posibil să continue până la jumătatea lunii august, când vom avea raportările financiare aferente trimestrului al doilea, care vor oferi oportunitatea unui update financiar al emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti", a adăugat Brendea.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,3%, iar BET BK a urcat cu 0,2%.

Indicele BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb