BVB ŞI RASDAQ Lichiditate de 10,2 milioane de euro

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 aprilie 2014

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 45,46 milioane lei (aproximativ 10,2 milioane euro), din care 18,89% au reprezentat "deal"-uri cu BRD (4,62 milioane lei), Fondul Proprietatea (1,93 milioane lei), SIF Oltenia (1,4 milioane lei) şi Romgaz (660.000 lei). Bursa a scăzut ieri cu 0,14%.

Mihai Mureşian, Director Tranzacţionare SSIF Intercapital Invest SA, a declarat: "Finalul primului trimestru se pare că a redeschis apetitul investitorilor ceea ce i-a făcut mult mai activi. Chiar dacă lichiditatea s-a concentrat doar pe anumite titluri, faptul că piaţa s-a animat cred că poate fi văzut ca un lucru îmbucurător şi poate redeschide apetitul pentru perioada imediat următoare. Dacă luăm în considerare volumele tranzacţionate în şedinţa de ieri comparativ cu ultimele şedinţe, putem observa discrepanţa reală, ea fiind datorată din punctul de vedere al faptului că finalul de trimestru care i-a făcut pe anumiţi investitori să-şi regândească portofoliile. Nu cred că pentru moment ne putem aştepta la o mişcare decisivă a pieţei ci mai degrabă putem pune mişcările de astăzi pe seama unor decizii de moment. Din punctul meu de vedere, până ce nu vor trece adunările generale ale acţionarilor şi datele de înregistrare, doar o minune venită de pe extern poate readuce apetitul pentru investiţii în piaţă, în rest aşteptându-ne doar la mişcări spontane, asemănătoare celei de astăzi (n.r. ieri)".

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a depreciat cu 0,12%, până la 6.323,74 puncte, iar indicele BET-NG a scăzut cu 0,24%, ajungând la 643,29 puncte.

Indicele extins BET-XT, a scăzut, la rândul său, cu 0,02%, până 576,53 puncte, în timp ce BET-BK a urcat cu 0,23%, ajungând la 1.192,56 puncte.

BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,25%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 41,5 milioane lei (9,3 milioane euro), cu 66% peste rulajul de vineri, de 25,2 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape trei sferturi din lichiditate a provenit din tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (22,3 milioane lei, din care un deal de 1,9 milioane lei) şi cu titluri BRD (7,9 milioane lei, inclusiv două transferuri negociate de 4,6 milioane lei).

Operaţiuni de peste 1 milion de lei au mai consemnat pe piaţa principală acţiunile Băncii Transilvania (1,4 milioane lei), SIF Muntenia (1,2 milioane lei), Romgaz (1,1 milioane lei) şi SIF Oltenia (cu puţin peste 1 milion de lei). Cu titlurile SIF Oltenia şi Romgaz au fost realizate şi deal-uri, de 1,4 milioane lei şi, respectiv, de 660.000 de lei.

Titlurile Alumil Rom Industry (ALU) au marcat a treia şedinţă consecutivă de creştere cu aproape 15%, limita maximă admisă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, şi au ajuns la preţul de 1,351 lei. În ultimele trei şedinţe, cotaţia acestor titluri a urcat cumulat cu aproape 52%, evoluţia fiind determinată de propunerea distribuirii de dividende pentru prima dată în ultimii patru ani. Suma totală pe care compania vrea să o distribuie este de 20 milioane lei (4,4 milioane euro) din profiturile din anii anteriori, potrivit Mediafax.

Raportat la preţul anterior propunerii de dividend, randamentul dividendului brut era de 72%, însă după creşterea accelerată din ultimele trei şedinţe, randamentul a scăzut la 47,4%, fiind însă în continuare mult peste dobânzile pe care băncile le oferă la depozite.

La finalul şedinţei de ieri, capitalizarea bursieră a companiei a fost de 42,2 milioane lei (9,5 milioane euro), în funcţie de cea mai recentă cotaţie de la bursă.

Investitorii au transferat luni acţiuni Alumil de 631.000 de lei, cu mult peste rulajele din precedentele două zile, de 18.000 şi, respectiv, 6.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 287.000 de lei, faţă de 1,3 milioane lei în şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb